Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

EURÓPSKA LIGA: Trnava prehrala v Záhrebe, Dinamo je v šestnásťfinále

Na snímke zľava hráč Vachtang Čanturišvili (Trnava) a Amir Rrahmani (Dinamo) v zápase 4. kola D-skupiny Európskej ligy GNK Dinamo Záhreb - FC Spartak Trnava v Záhrebe 8. novembra 2018. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Chorvátsky šampión si vďaka víťazstvu už dve kolá pred koncom skupinových bojov zaistil postup do jarného 16-finále.

Záhreb 9. novembra (TASR) - Futbalisti Spartaka Trnava prehrali vo štvrtkovom zápase 4. kola D-skupiny Európskej ligy UEFA 2018/2019 na pôde Dinama Záhreb 1:3. Chorvátsky šampión si vďaka víťazstvu už dve kolá pred koncom skupinových bojov zaistil postup do jarného 16-finále.

Na konte má plný počet 12 bodov, druhé je Fenerbahce Istanbul (7 bodov), tretia Trnava s tromi bodmi ešte teoreticky môže pomýšľať na obsadenie druhej postupovej priečky, posledný Anderlecht Brusel s jedným bodom už nie.

Najbližšie sa zverenci trénera Radoslava Látala predstavia 29. novembra o 18.55 SEČ na ihrisku Anderlechtu, 13. decembra o 21.00 SEČ uzavrú skupinové boje domácim zápasom s Fenerbahce. Z každej z dvanástich skupín postúpia do jarného 16-finále EL prvé dva tímy.

4. kolo D-skupiny EL:



Dinamo Záhreb - FC SPARTAK TRNAVA 3:1 (2:0)

Góly: 22. Gojak, 36. Kadlec (vlastný), 80. Oršič - 63. Čanturišvili. ŽK: Rada, Ghorbani, Schirtladze (všetci Spartak). Rozhodovali: Bojko - Volodin, Šlončak (všetci Ukr.), 20.000 divákov.

Dinamo: Livakovič - Stojanovič, Théophile-Catherine, Perič, Rrahmani - Gojak, Ademi - Hajrovič, Olmo (90. Budimir), Oršič (81. Šunjič) - Gavranovič (76. Petkovič)

Spartak: Chudý - Kadlec (86. Dangubič), Tóth, Godál, Čonka - Greššák, Rada - Jirka, Schirtladze (83. Kulhánek), Čanturišvili - Ghorbani (70. Malecki)


Spartak si vytvoril prvú šancu zápasu, ktorý sa hral v hustej hmle, prízemná krížna strela Čanturišviliho v 4. minúte však minula cieľ. Dinamo kontrovalo príležitosťami Oršiča a Rrahmaniho, pri ktorých dobre zasiahol Chudý. Hráči Dinama postupne ovládli dianie na trávniku, za trnavskú obranu sa snažili dostať najmä kombináciami. Po jednej z nich mohol otvoriť skóre Gojak, ale trafil len do bočnej siete. V 22. minúte bol však defenzívny stredopoliar Dinama na správnom mieste a po prihrávke Gavranoviča poslal loptu zblízka za chrbát Chudého - 1:0. V 36. minúte už bolo 2:0 pre favorizovaného chorvátskeho šampióna po tom, ako si Kadlec smoliarsky zrazil loptu do siete po centri z pravej strany v snahe zabrániť skórovaniu nabiehajúcemu Oršičovi. V tej chvíli sa už pre zhoršujúcu sa viditeľnosť hralo s krikľavo oranžovou loptou, ani to však Spartaku nepomohlo k tomu, aby v priebehu úvodnej 45-minútovky čo i len raz ohrozil bránku súpera.

V 57. minúte nezakončil do gólového konca rýchlu brejkovú akciu Gavranovič, ktorý preloboval Chudého i jeho bránu. O chvíľu si pýtal jedenástku Stojanovič, ale rozhodcova píšťalka zostala nemá. V 63. minúte Spartak nečakane udrel, keď sa Čanturišvili zbavil Stojanoviča a "obaľovačkou" nedal Livakovičovi šancu - 2:1. Zápas dostal nový náboj, hoci za stavu 2:0 už sa zdalo, že ho má Dinamo pod kontrolou. Spartak po zmene strán spresnil i zrýchlil hru, bol odvážnejší smerom dopredu a sympaticky bojoval o odvrátenie tretej prehry v skupine. V 80. minúte však jeho obrancovia nedokázali vyviezť loptu, ktorej sa zmocnil Petkovič a po jeho prihrávke nemal Oršič problém zasunúť ju do odkrytej brány a definitívne rozhodnúť - 3:1.

Hlasy po zápase /zdroj: TASR, RTVS/:

Nenad Bjelica, tréner Dinama Záhreb: "Veľmi sme dnes túžili zvíťaziť a spečatiť postup pred našimi fantastickými divákmi. Sme radi, že sa nám tento cieľ podarilo dosiahnuť. Už sa však sústredíme na nedeľu, čaká nás veľmi dôležitý zápas v lige s Lokomotivou. Aj preto oslavy z dnešného postupu musíme odložiť na neskôr."

Radoslav Látal, tréner Spartaka: "Podmienky boli pre hmlu náročné, bohužiaľ, zápas sme museli odohrať, pretože aj rozhodcovia na to tlačili. Mali sme aj dobré pasáže, úvod bol z našej strany výborný, ale potom sme po individuálnych chybách inkasovali. Na takomto fóre si ich dovoliť nemôžeme, súper ich trestal. V druhom polčase sme znížili, ale po ďalšej zlej rozohrávke dali domáci na 3:1 a bolo po zápase. V otázke postupu sme realisti, ideme od zápasu k zápasu a uvidíme, ako sa to vyvinie. V každom prípade chceme aj záverečné dva duely odohrať so cťou."

Martin Chudý, brankár Spartaka: "Začali sme celkom dobre, prvých 15-20 minút sme ich do šancí nepúšťali. Škoda, že potom sa začali dostávať do nebezpečných pozícií a dvakrát sme inkasovali. V prestávke sme si povedali, že to skúsime zvrátiť, dali sme aj kontaktný gól. Potom ale prišla chyba a tretím gólom domáci už prakticky rozhodli. Chytať v tejto hmle bolo náročné, ale oba tímy mali rovnaké podmienky."

Boris Godál, kapitán Spartaka: "Bolo to ťažké, nevidel som v prvom polčase na ich brankára. Ale podmienky boli pre oboch rovnaké. Dinamo bolo dominantné, strelilo dva góly. My sme získali iskierku nádeje po presnom zásahu Vakha, ale bolo to málo, aby sme mohli pomýšľať na úspech. Fanúšikom patrí veľká vďaka, prišlo ich skutočne veľké množstvo na vonkajší zápas. Mrzí nás, že sme nedosiali lepší výsledok, ale tieto zápasy sú pre nás obrovská škola."

Lukáš Greššák, stredopoliar Spartaka: "Asi som pochoval šance na dobrý výsledok chybou pred tretím gólom. Nemali by sa nám stávať, veľmi ma to mrzí. Fanúšikom veľmi pekne ďakujeme, že prišli, aj keď z toho zápasu asi veľa nemali."

Tabuľka D-skupiny:

1. Dinamo Záhreb 4 4 0 0 11:3 12*

2. Fenerbahce Istanbul 4 2 1 1 7:6 7

3. SPARTAK TRNAVA 4 1 0 3 3:7 3

4. Anderlecht Brusel 4 0 1 3 2:7 1

* - postup do 16-finále

Vyslaný redaktor TASR Lukáš Gálik