Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

EURO 2020: Southgate pripravuje hráčov na možný rasizmus v Bulharsku

Anglický tréner Gareth Southgate. Foto: TASR/AP

Štadión v Sofii bude čiastočne uzavretý, práve pre problémové správanie fanúšikov voči hráčom tmavej pleti.

Londýn 12. septembra (TASR) - Anglickí futbaloví reprezentanti absolvujú špeciálne stretnutie pred októbrovým zápasom kvalifikácie EURO 2020 s Bulharskom v Sofii (14. októbra). Cieľom mítingu bude pripraviť hráčov na prípadné rasistické správanie sa tamojších divákov.

Štadión v Sofii bude čiastočne uzavretý, práve pre problémové správanie fanúšikov voči hráčom tmavej pleti. Angličania majú skúsenosti s bulharským rasizmom z roku 2011. "Znepokojuje nás to, pretože nám nikto nemôže zaručiť bezproblémový priebeh. Stretnutie s hráčmi sme plánovali, budeme na ňom diskutovať, ako správne reagovať na neprístojnosti," citoval web BBC trénera "Albiónu" Garetha Southgatea. Futbalová asociácia (FA) uviedla, že jedného Bulhara vykázali pre rasizmus z tribúny vo Wembley počas sobotného duelu A-skupiny. Následne skončil v rukách polície. Európska futbalová únia (UEFA) uzatvorila časť štadióna v Sofii pre rasistické útoky publika v júnových zápasoch s Českom a Kosovom.

Southgate však vyzval aj vlastných podporovateľov na slušné správanie počas návštevy Prahy. Angličania sa ešte pred Bulharskom predstavia 11. októbra v českej metropole. Southgate narážal na alkoholické excesy anglických turistov aj udalosti počas finálového turnaja Ligy národov, keď v júni v Portugalsku zatkli sedem Angličanov. "Je to smutné, že musíme vyzývať našich priaznivcov, aby sa správali slušne, to by malo byť samozrejmosťou," dodal anglický kormidelník.