Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

EURO 2020: Deschamps bol spokojný, Giroud mieri na zápis Platiniho

Olivier Giroud, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Francúzski futbalisti v Moldavsku aj doma s Islandom strelili po štyri góly a sú lídri H-skupiny o skóre pred Tureckom.

Paríž 26. marca (TASR) - Úradujúci futbaloví majstri sveta Francúzi vstúpili do kvalifikácie EURO 2020 majstrovsky. V Moldavsku aj doma s Islandom strelili po štyri góly a sú lídri H-skupiny o skóre pred Tureckom.

V pondelok proti Islandu na Stade de France v Saint-Denis poslal tréner "Les Bleus" Didier Deschamps od začiatku rovnakú zostavu ako v prvom zápase. Odmenou mu bolo jasné víťazstvo, hoci po polčase viedli favorizovaní domáci len 1:0. Skóre otvorili v 12. minúte po hlavičke Samuela Umtitiho, ktorý zužitkoval center Kyliana Mbappého. V druhom polčase po akcii Benjamina Pavarda pridal druhý gól Olivier Giroud. Po pekných kombináciách sa presadili aj Mbappe s Antoineom Griezmannom.

"Naši útočníci sa výborne poznajú a sú efektívni. Keď vidíte, ako sa dopĺňajú Kylian (Mbappé) a Antoine (Griezmann), a nielen keď majú loptu, pochopíte, že vzájomné pochopenie prichádza zo zohratosti. Keď sa súper unavil, mali sme viac priestoru a v druhom polčase sme to aj využili a zostrelili sme ich. Všetci naši útočníci dali gól. Som na výsosť spokojný, naplnili sme cieľ, máme šesť bodov, osem strelených gólov. A ešte som si aj užil naše výkony. Na štadióne tiež panovala úžasná atmosféra," povedal pre uefa.com Deschamps.

Mbappé vynikol s bilanciou 1+2 a stal sa vo veku 20 rokov a 95 dní najmladším futbalistom v histórii francúzskej reprezentácie, ktorý dosiahol 30 štartov v najcennejšom drese. Giroud strelil už 35. reprezentačný gól a dostal sa na tretie miesto v historickej tabuľke strelcov "Les Bleus". Viac gólov dali v národnom tíme len Michel Platini (41) a Thierry Henry (51). "Môj gól bol ukážkový gól útočníka," povedal Giroud. "Áno, rád by som dobehol Platiniho, ale dôležitejší je úspech celého tímu. Ak mu gólmi pomôžem, o to lepšie. Myslím si, že tento výkon bol najlepší od MS. Využili sme šance a hrali sme dobre smerom dopredu. A rovnako ako v Moldavsku sa nám to darilo počas celého zápasu," dodal útočník londýnskej Chelsea.