Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

EÚ chce lepšiu kontrolu nad finančnými transakciami vo futbale

Výsledky štúdie preskúma skupina odborníkov EÚ pre dobrú správu športu na svojom najbližšom aprílovom stretnutí.

Brusel 7. februára (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok zverejnila štúdiu, podľa ktorej futbalové kluby v Európe ročne míňajú zhruba tri miliardy eur na prestupy hráčov, ale len veľmi málo z týchto prostriedkov pripadne menším klubom alebo amatérskym súťažiam.

Od roku 1995 do roku 2011 sa počet prestupov v európskom futbale viac než strojnásobil, zatiaľ čo sumy, ktoré kluby vynakladajú na prestupové poplatky, sa zvýšili sedemnásobne. Väčšina výdavkov sa však sústreďuje iba v niekoľkých kluboch s najväčšími príjmami alebo podporou bohatých investorov.

Situácia len prehlbuje nerovnováhu medzi majetnými a nemajetnými klubmi, keďže menším klubom a amatérskemu športu – dôležitým liahňam nových talentov – sa nedostanú ani dve percentá prestupových poplatkov.

Úroveň rozdelenia peňazí v športe, ktoré by mali pokryť náklady na tréning a vzdelávanie mladých hráčov, je nedostatočná, a tak neumožňuje menším klubom, aby sa rozvíjali a prelomili pretrvávajúcu nadvládu najväčších klubov v súťažnom športe.

"Komisia plne uznáva právo športových orgánov stanovovať pravidlá prestupov, ale z našej štúdie vyplýva, že pravidlá v dnešnej podobe nezabezpečujú vo futbale spravodlivú rovnováhu a ani zďaleka nevytvárajú rovnaké podmienky na účasť v ligových alebo pohárových zápasoch," upozornila eurokomisárka zodpovedná za šport Andrula Vassiliová.

Podľa eurokomisárky v EÚ je potrebný prestupový systém, ktorý prispeje k rozvoju všetkých klubov a mladých hráčov.


Lepšia kontrola nad transakciami


Prestupové pravidlá stanovujú športové riadiace orgány – napríklad vo futbale FIFA a v basketbale FIBA. Internetový prestupový registračný systém federácie FIFA používa 4600 klubov na celom svete. EK uvádza, že vďaka tomu sa zvýšila transparentnosť pri medzinárodných prestupoch, ale musí sa podniknúť viac krokov na vnútroštátnej úrovni, lebo súčasný správny systém aj naďalej prináša prospech najbohatším klubom, hviezdnym hráčom a ich agentom.

EK preto odporúča, aby FIFA a národné futbalové zväzy prijali pravidlá s cieľom dosiahnuť lepšiu kontrolu nad finančnými transakciami, a aby zaviedli "fair-play odvody" z prestupových poplatkov presahujúcich čiastku, na ktorej sa dohodnú športové riadiace orgány a kluby, čím sa podporí lepšie rozdelenie zdrojov medzi bohatými a menej bohatými klubmi.

V štúdii sa tiež navrhuje stanoviť maximálny počet hráčov v klube, prehodnotiť otázku "vlastníctva treťou stranou", keď agent v skutočnosti hráča prenajíma klubu, a zastaviť postupy, ktoré neprimerane zvyšujú prestupové poplatky, napríklad keď klub predĺži ochrannú lehotu, počas ktorej hráči nemôžu prestúpiť bez jeho súhlasu.

Autori správy tiež vyzývajú, aby sa v plnom rozsahu uplatňovalo pravidlo "finančnej fair-play" únie UEFA a posilnili "mechanizmy solidarity" na rozvoj mládeže a ochranu maloletých. Autori štúdie vyzývajú športové orgány, aby posilnili spoluprácu s orgánmi presadzovania práva a tým bojovali proti praniu špinavých peňazí a korupcii.

Výsledky štúdie preskúma skupina odborníkov EÚ pre dobrú správu športu na svojom najbližšom aprílovom stretnutí. Skupina by mala ešte pred koncom tohto roka predložiť správu ministrom športu členských štátov EÚ.