Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Duplantis stál nad priepasťou, no má zlato: Najťažšie víťazstvo

Švédsky žrdkár Armand Duplantis pózuje s národnou vlajkou po zisku zlatej medaily na halových majstrovstvách sveta v Glasgowe v nedeľu 3. marca 2024. Duplantis obhájil titul vo svetovom výkone roka 605 cm, na úrovni svetového rekordu 624 trikrát neuspel. Foto: TASR/AP

Duplantis nepôsobil suverénne, no podľa vlastných slov nepodľahol panike.

Glasgow 4. marca (TASR) - Fenomenálny švédsky žrdkár Armand Duplantis opäť nespoznal trpkosť prehry, no atletický halový šampionát v Glasgowe bol pre neho nová skúsenosť. Svetový rekordér napokon obhájil majstrovský titul vo svetovom výkone roka 605 cm, ale bol iba krok od neúspechu a zistil, že jeho dlhodobo najväčší rival Sam Kendricks sa na olympijskú sezónu veľmi dobre pripravil.

Súboj Duplantisa a Kendricksa mal byť ozdobou už olympiády v Tokiu. Neprišlo však k nemu, pretože Američan dostal pred hrami covid. Kendricks v nasledujúcom období aj vinou zranení ustúpil do pozadia, Duplantis medzitým prekonával svetové rekordy. Historické maximum zaznamenal aj pred dvoma rokmi na halových MS v Belehrade, vtedy 620 cm. Uplynulú sezónu ukončil na finále Diamantovej ligy v Eugene svetovým rekordom 623 a nič nenaznačovalo, že by mal v súboji s 31-ročným Američanom hrať druhé husle.

Lenže dvojnásobný majster sveta z rokov 2017 a 2019 zvládol v Glasgowe úvodných päť pokusov, vrátane výšky 585 a 590. Duplantis sa na 585 začal trápiť a po dvoch nezdaroch sa ocitol na hranici priepasti. Zvládol to, 590 vynechal a rozhodol na výške 595, ktorú prekonal na druhý pokus. Sezónne maximum vylepšil až na tretíkrát, skúšal aj svetový rekord 624, no skoky nemali veľkú šancu na úspech. "Toto bolo moje najťažšie víťazstvo," povedal Duplantis podľa serveru Svetovej atletiky. "Sam je ťažký súper, dokáže zo mňa dostať to najlepšie. Niekoľkokrát som sa ocitol chrbtom pri stene. Som rád, že som zvládol ten tretí pokus."

Duplantis nepôsobil suverénne, no podľa vlastných slov nepodľahol panike. "Snažil som sa zbytočne nepremýšľať nad nevydarenými pokusmi. Ak máte už iba jednu šancu, je to vždy tlak, no snažím sa to brať pozitívne. Každý pokus znamená možnosť úspechu. Je však pravda, že som pripravil mojej mame veľa desivých chvíľ. Musím sa jej za to ospravedlniť. Veď ona je mojou inšpiráciou," vyzdvihol Duplantis svoju mamu Helenu, ktorá je zároveň súčasťou jeho trénerského tímu.