Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Dunajská Streda otvorila akadémiu, Világi: Je jedna z najmodernejších

Na snímke Oszkár Világi. Foto: TASR/Michal Svítok

Trávniky zaberajú desať hektárov z celkovej rozlohy akadémie osemnásť hektárov.

Dunajská Streda 16. novembra (TASR) - Účastník najvyššej slovenskej futbalovej súťaže FC DAC 1904 Dunajská Streda v piatok slávnostne otvoril svoju mládežnícku akadémiu MOL Football Academy. Ponúka desať regulárnych ihrísk, z nich sedem s prírodnou trávou, z ktorých sú dve vyhrievané. Tri ihriská sú s umelou trávou, v komplexe sa nachádzajú ďalšie tri špeciálne ihriská.

Trávniky zaberajú desať hektárov z celkovej rozlohy akadémie osemnásť hektárov. "Keď sme pred 3,5 rokmi prvýkrát hovorili o vybudovaní akadémie, málokto veril. Dnes máme jednu z najmodernejších akadémií na Slovensku a nemusíme sa hanbiť ani v stredoeurópskom regióne," povedal majiteľ klubu Oszkár Világi na tlačovej konferencii.

Náklady na MOL Football Academy boli 14 miliónov eur. Slovenský futbalový zväz (SFZ) prispel sumou 500.000 eur, Maďarský futbalový zväz (MLSZ) 2 miliardy 100 miliónov forintov (cca 6,5 mil. eur), 300 miliónov forintov (cca 1 mil. eur) pochádza z Nadácie Bethlen Gábor. DAC sa podieľal 6 miliónmi eur, 3 boli vlastný vklad klubu a druhá polovica z úveru: "Keď sme sa rozhodli postaviť takúto akadémiu, chceli sme mať aj rozpočet. Odhadli sme ho o dva milióny nižší a počítali sme, koľko môžeme poskytnúť z vlastných zdrojov. Mali sme dve možnosti, buď spraviť niečo menšie, horšie, iné, alebo spraviť to, čo chceme - vytvoriť akadémiu na európskej úrovni. Začal som hľadať zdroje, zo SFZ nám nemohli ponúknuť veľa, vyhľadal som maďarskú stranu, ktorá nám pomohla."

V Dunajskej Strede finišujú aj práce na hlavnom štadióne, ktorý má rozpočet 29 miliónov eur a klub ho rovnako ako akadémiu financuje z rôznych zdrojov. Slávnostne ho odovzdajú 16. februára v stretnutí 19. kola Fortuna ligy s ŠK Slovan Bratislava. "V jednej z budov akadémie bude mať základňu A-mužstvo. Máme infraštruktúru, akú potrebuje klub, jeho ducha tvoria hráči, tréneri, zamestnanci a fanúšikovia. Poslanie akadémie je vychovávať hráčov aj pre medzinárodný futbal. Prvý krok sme spravili, teraz je dôležité, aby dennodenná práca viedla k úspechom, ktoré očakávame," dodal Világi. DAC momentálne eviduje priemernú návštevnosť 7500 divákov a očakáva jej nárast v nadstavbovej časti FL.

Športový riaditeľ mládeže Krisztián Németh si pochvaľuje spoluprácu s trénerom A-tímu Petrom Hyballom. "Filozofia klubu je jasná, v áčku chceme hrať s mladými, talentovanými a ambicióznymi futbalistami. Vekový priemer v súčasnosti je 22 rokov, v budúcnosti chceme, aby v mužstve figurovali odchovanci. V áčku dnes trénuje šesť, sedem hráčov z devätnástky. Tréner Hyballa ich pripravuje, aby v krátkom období mohli nastupovať za áčko. Som hrdý, že náš región má takýto krásny areál. Predurčuje to, že ciele musia byť také vysoké, ako pán majiteľ postavil túto akadémiu na svetovej úrovni. Ambície musia byť najvyššie, akadémia musí byť hnacím motorom do budúcnosti, aby sme sa stali najlepšími," uviedol Németh.