Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Šport

Duel Anglicka s Francúzskom nemá favorita, Albión verí defenzíve

Wayne Rooney oddychuje počas tréningu anglickej reprezentácie v Krakove. Foto: TASR/AP

Angličania sa naposledy tešili z výhry nad starým rivalom ešte v roku 1997 na turnaji v Montpellieri (1:0).

Doneck 10. júna (TASR) - Zápasy medzi Anglickom a Francúzskom sú vždy ostro sledované a majú špeciálny náboj. Tradičnú rivalitu medzi oboma krajinami cítiť aj pred pondelňajším otváracím duelom D-skupiny na majstrovstvách Európy (18.00 h), no na rozdiel od minulosti z oboch táborov počuť len opatrné vyhlásenia a nikto sa nechce prehlásiť za favorita.

Pred výkopom zápasu v Donbass Aréne majú mierne navrch francúzski futbalisti. Pod vedením trénera Laurenta Blanca totiž ťahajú obdivuhodnú 21-zápasovú sériu bez prehry, z toho až pätnásť duelov vyhrali. Ich súper navyše musel oželieť účasť niekoľkých tradičných opôr a v prvých dvoch dueloch na šampionáte nemôže počítať ani so službami kanoniera Waynea Rooneyho.

Blanc je však opatrný a uvedomuje si, že akýkoľvek tím postavia Angličania na ihrisko, v Donecku to bude "ťažká jazda". "Keď sa stretnú Francúzi s Angličanmi vždy ide o veľa. Čokoľvek sa hovorí o ich absentujúcich hráčoch, aj tak to pre nás bude ťažký duel. O tom som presvedčený," vyhlásil štyridsaťšesťročný kormidelník.

"Albión" nemôže okrem Rooneyho počítať ani so zranenými obrancom Garym Cahillom a stredopoliarmi Frankom Lampardom a Garethom Barrym. "Na tom až tak nezáleží. Anglicko sa aj tak vytiahne, o to sa nebojte. Alebo mi chcete povedať, že kapitán Steven Gerrard nie je dobrý hráč? Alebo Ashley Young, či Danny Welbeck? Mohol by som pokračovať ďalej. Je to generácia hráčov, ktorá chce uspieť," uviedol Blanc, ktorý odohral svoj posledný 97. reprezentačný duel práve proti Angličanom. V roku 2000 sa zápas skončil remízou 1:1.

Tréner Francúzov Laurent Blanc sleduje tréning svojich zverencov v Donecku.
Foto: TASR/AP


Ani ostrovania sa nepredbiehajú vo veľkých vyhláseniach a je zrejmé, že pod taktovkou nového trénera Roya Hodgsona nebudú "Three Lions" predvádzať ofenzívne manévre kráľov džungle, ale skôr sa zamerajú na takticky prepracovanú hru z defenzívy. Ukázali to už posledné prípravné zápasy s Nórskom i Belgickom, ktoré jeho zverenci vyhrali zhodne 1:0.

"Ak dokážeme podať rovnaký výkon ako v našich posledných dueloch, verím, že dosiahneme dobrý výsledok. Pod novým koučom hráme iný štýl a myslím si, že nám to pomohlo," uviedol Ashley Young. Práve krídelník Manchester United by mal v útoku nahradiť svojho potrestaného klubového spoluhráča Rooneyho, pričom proti Francúzom by sa mal predstaviť na hrote s ďalším "červeným diablom" Dannym Welbeckom.

Futbalisti Anglicka na tréningu pred duelom s Francúzskom.
Foto: TASR/AP
"To, čo nám prinieslo úspechy je tvrdá práca. Roy chce, aby sme pracovali pre tím a ako jeden tím. Pomáhali si pri bránení, ale aj v útoku," uviedol Stewart Downing. Stredopoliar Liverpoolu dodal, že nový systém je založený najmä na kvalitnej defenzíve a rýchlych protiútokoch. "Myslím si, že sme sebaistí a dosiahneme dobré výsledky. Ľudia nás síce odpisujú a tvrdia, že vypadneme už v skupinovej fáze a keď sa nám podarí prejsť, tak určite vo štvrťfinále. Chceme ukázať, že sa mýlia," dodal.

V prospech "Les Bleus" hovorí minulosť, keďže na finálových turnajoch ME s Angličanmi ešte nikdy neprehrali. V roku 1964 ich vyradili v kvalifikačnej fáze, na šampionáte 1992 remizovali 0:0 a v roku 2004 v Portugalsku ich zdolali 2:1.

Francúzi neprehrali ani v posledných piatich vzájomných dueloch, pričom zvíťazili v uplynulých troch. Angličania sa naposledy tešili z výhry nad starým rivalom ešte v roku 1997 na turnaji v Montpellieri (1:0). Celkovo je však historická štatistika jasne v prospech Anglicka, ktoré z 30 zápasov vyhralo 21-krát a štyri remizovalo.

D-skupina, Doneck, 11. júna, 18.00:


Francúzsko - Anglicko

pravdepodobné zostavy:


Francúzsko: Lloris - Debuchy, Mexes, Rami, Evra - Cabaye, Diarra, Malouda - Nasri, Benzema, Ribery
tréner: Laurent Blanc

Anglicko: Hart - Johnson, Terry, Lescott, Cole - Milner, Gerrard, Parker, Downing, Young - Welbeck
tréner: Roy Hodgson

rozhodca: Nicola Rizzoli (Tal.)