Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Kritická situácia v Poprade, Turan plakal pred mestskými poslancami

Foto: TASR/Milan Kapusta

Situácia v miestnom Hokejovom klube (HK) je totiž podľa jeho výkonného riaditeľa Tibora Turana kritická. „Hrozí, že nebudeme mať žiadnu súťaž," skonštatoval.

Poprad 6. júna (TASR) – Poslanci Mestského zastupiteľstva v Poprade na svojom stredajšom zasadnutí schválili účasť mesta v snahe o záchranu hokeja pod Tatrami. Situácia v miestnom HK Poprad je podľa jeho výkonného riaditeľa Tibora Turana kritická a hrozí, že mesto nebude mať žiadnu súťaž. "Prišiel som poprosiť, aby sme spoločne zachránili popradský hokej v extralige. Je mi smutno, že taký hráč ako Arne Kroták musí hrať druhú francúzsku ligu a my sa o neho nevieme postarať," povedal pred poslancami so slzami v očiach Turan aj na margo odchodu dlhoročnej opory klubu.

Samospráva mieni pomôcť či už finančne, alebo oslovením jednotlivých podnikateľov v meste a okolí. Turan uviedol, že na chod klubu potrebuje minimálne 600.000 eur, pričom v súčasnosti nemá k dispozícii ani polovicu tejto sumy. Ako informoval, oslovil už rôznych podnikateľov aj mimo Popradu, doposiaľ však nebol úspešný. Spomenuté finančné prostriedky by údajne stačili len na fungovanie klubu v extralige a na zachovanie Tatranského pohára, pričom "kamzíci" by s takýmto rozpočtom nemohli pomýšľať na vyššie priečky. "V súčasnosti nemáme trénera, hráčov, nemáme zabezpečený Tatranský pohár. Situácia je vážna a som rád, že sa to niekam pohlo. Verím, že teraz, keď sa do tohto procesu zapojilo mesto, podnikatelia zaujmú iné stanovisko," zdôraznil Turan s tým, že aby Poprad hral v extralige o najvyššie priečky, potrebuje aspoň milión eur.

Turan sa nechal počuť, že ak by bola prekážkou v záchrane HK Poprad jeho osoba, je ochotný vzdať sa svojej funkcie. Zároveň vyzval svojich kritikov, aby sa aj oni zapojili do záchrany popradského hokeja. Klub v súčasnosti dlží na platoch hráčov okolo 300.000 eur, podľa neho však ide o bežný jav v profesionálnom športe na Slovensku. "Ubezpečujem, že tento dlh postupne vyrovnáme, pre tento účel určite nepoužijeme finančné prostriedky z dotácie mesta," dodal Turan.

Tu bude player


Primátor mesta Anton Danko avizoval, že financie na záchranu hokeja chcel použiť z rezervného fondu mesta, čo však nie je možné. Dotáciu do hokeja totiž môže mesto poskytnúť len z bežného rozpočtu. "Navrhujem, aby sme poskytli maximum, čo nám mesačne ostane. O peniaze pôjdem prosiť aj ja. Signál, že mesto vstúpi do hokeja, bude dúfam pozitívny v zmysle jednoduchších rokovaní so sponzormi," dodal Danko s tým, že v tomto kalendárnom roku by chceli pomôcť sumou približne 200.000 eur. To, koľko peňazí pôjde z mesta na hokej v ďalšom období, záleží od toku finančných prostriedkov počas jednotlivých mesiacov. Podľa Danka sa zatiaľ nedá povedať, že by bol hokej v meste zachránený: "K mestu sa musia pridať aj ďalší."

Poslanci schválili vstup mesta do hokeja s podmienkou, že bude zvolaný najvyšší orgán HK Poprad a samospráva bude mať zastúpenie v riadiacich a kontrolných orgánoch klubu. Schválili tiež vytvorenie komisie, ktorá sa bude problémom zaoberať, pričom primátor bude iniciovať stretnutie s podnikateľmi na MsÚ. V prípade, že sa hokej pod Tatrami nepodarí zachrániť, Poprad bude jediným z 10 najväčších miest na Slovensku, v ktorom sa nebude hrať najvyššia hokejová ani futbalová súťaž.