Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Demitra by sa dnes dožil 38. narodenín

Pavol Demitra sa teší z gólu v zápase A-skupiny Slovensko - Nemecko na MS 2011 v ľadovom hokeji 1. mája 2011 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Číslo 38 nosil slovenský hokejista počas bohatej a úspešnej kariéry na klubovom i reprezentačnom drese.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Jeden z najlepších slovenských hokejistov histórie Pavol Demitra by sa dnes dožil 38. narodenín. Teda čísla, ktoré počas bohatej a úspešnej kariéry nosil na klubovom i reprezentačnom drese. Kapitána národného výberu na domácich majstrovstvách sveta v Bratislave spred dvoch rokov o oslavu pripravilo letecké nešťastie zo 7. septembra 2011.

Pavol Demitra sa narodil 29. novembra 1974 v Dubnici nad Váhom, kde aj odštartoval hokejovú kariéru. Po dvoch sezónach v drese miestneho Spartaka odišiel do Dukly Trenčín a v roku 1993 ho drafttovala Ottawa. V tíme "senátorov" zotrval tri sezóny, no viac času ako v NHL strávil vo farmárskom tíme a tak ho klub vymenil do St. Louis. Bol to trejd, ktorý zámorskí odborníci považujú doteraz za najhorší v histórii kanadského klubu. Pre Demitru však znamenal veľký krok vpred, keďže v drese Blues zažil najlepšie roky zámorskej kariéry. Rýchlo sa vypracoval na lídra tímu a v St. Louis pôsobil až do roku 2004. V zámorskej profilige si zahral ešte za Los Angeles Kings, Minnesotu Wild a nakoniec za Vancouver Canucks.

V základnej časti odohral celkovo 848 zápasov s bilanciou 768 bodov za 304 gólov a 464 asistencií, v play off pridal 94 duelov (59/23+36). V roku 2000 získal prestížnu cenu Lady Byng Trophy pre džentlmenstvo a športový prístup.

Po angažmán vo Vancouveri sa rozhodol vrátiť do Európy, kde podpísal kontrakt s účastníkom Kontinentálnej hokejovej ligy Lokomotivom Jaroslavľ. Aj tu sa stal lídrom tímu a v premiérovej sezóne nazbieral v 54 zápasoch 61 bodov (18+43). V play off ďalších 21 bodov (6+15) v 18 stretnutiach, čím pomohol Lokomotivu až do semifinále súťaže a navyše sa stal tretím najproduktívnejším hráčom vyraďovačky.

VIDEO: Spomienka na Pavla Demitru





Svoje nesmierne hokejové umenie dokazoval aj v najcennejšom drese, v ktorom získal bronzovú medailu z majstrovstiev sveta v Helsinkách. Hviezdne momenty zažil aj na zimnej olympiáde 2010 vo Vancouveri, kde Slovensku len o vlások ušiel cenný kov. Posledný duel odohral na domácich majstrovstvách 2011 v Bratislave proti Dánsku, kde sa so slzami v očiach a za neutíchajúceho aplauzu fanúšikov lúčil s reprezentačnou kariérou. Nakoniec sa ukázalo, že to bol jeho úplne posledný súťažný duel.


Pavol Demitra zomrel 7. septembra 2011 pri leteckom nešťastí. Celý tím Lokomotivu Jaroslavľ vtedy odlietal z miestneho letiska Tunošna na svoj úvodný zápas sezóny Kontinentálnej hokejovej ligy do bieloruského Minsku, no do dejiska duelu nikdy nedoletel. Jaroslavľská tragédia si vyžiadala okrem ikony slovenského hokeja aj smrť ďalších 43 hráčov, trénerov a funkcionárov klubu i posádky lietadla Jak-42. Podľa oficiálneho vyšetrovania zapríčinili haváriu chyby neskúsených pilotov.

Pomník obetí v Jaroslavli zdobí srdiečko od Demitrovej manželky a detí