Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Cuche sa lúčil na drevených lyžiach v dobovom odeve

Foto: TASR/AP

Po príchode do cieľa nechýbalo tradičné predkopnutie lyže, ktorým Cuche dlhé roky slávil úspechy na zasnežených svahoch.

Schladming 17. marca (TASR) - Švajčiarsky zjazdár Didier Cuche sa v rakúskom Schladmingu štýlovo rozlúčil z aktívnou kariérou. Na trať 2. kola finálového obrovského slalomu sa vydal v dobovom odeve s ruksakom na chrbte a baretkou na hlave, pričom celý "strmák" Planai zišiel na drevených lyžiach.

Po príchode do cieľa nechýbalo tradičné predkopnutie lyže, ktorým Cuche dlhé roky slávil úspechy na zasnežených svahoch. Nasledovalo salto a potom prišiel perlivý kúpeľ od členov jeho fanklubu, ktorí ho pokropili šampanským. "Ďakujem, že som mohol zažiť takúto rozlúčku," povedal dojatý Cuche, ktorý absolvoval vo Svetovom pohári 369. pretekov.

Originálne rozlúčky v bizarnom prestrojení nie sú v lyžiarskom kolotoči ničím výnimočným. Rakúšan Fritz Strobl bol v roku 2007 pri derniére v prestížnom seriáli oblečený ako Mozart. Marc Büchel z Lichtenštajnska si pred dvomi rokmi pred poslednými pretekmi v kariére zasa dal na seba frak s kravatou a krátke nohavice. "Pred druhým kolom som bol trochu nervózny. S riaditeľom pretekov Günterom Hujarom sme sa dohodli, že celé "divadielko" potrvá maximálne päť minút. Bola to zábava. Po príchode do cieľa som sa len tak zo zvedavosti spýtal, aký som mal čas," dodal 37-ročný Švajčiar.

Cuche má na svojom konte 21 víťazstiev v SP, štyri medaily z MS a olympijské striebro z Nagana 1998. Prvý i posledný triumf slávil v mekke alpského lyžovania v Kitzbüheli. Zjazd na legendárnom Streife vyhral celkovo päťkrát, čo sa nepodarilo žiadnemu inému pretekárovi. Vytúženého zlata z vrcholného podujatia sa dočkal až v roku 2009, keď na svetovom šampionáte vo francúzskom Val d'Isere vyhral super-G. Je držiteľom šiestich malých glóbusov, štyri z nich získal za zjazd.