Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Šport

Calzona bol sklamaný po remíze Neapola s AS Rím

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Úradujúci taliansky majster prišiel o víťazstvo v samom závere, bod pre hostí zachránil v 90. minúte hlavičkou Tammy Abraham.

Rím 29. apríla (TASR) - Tréner futbalistov SSC Neapol Francesco Calzona cítil veľké sklamanie po nedeľňajšom zápase 34. kola Serie A, v ktorom jeho SSC Neapol iba remizoval s AS Rím 2:2. Úradujúci taliansky majster prišiel o víťazstvo v samom závere, bod pre hostí zachránil v 90. minúte hlavičkou Tammy Abraham.

"Tento zápas zanechal vo mne horkú pachuť. Predviedli sme dobrý výkon a som z neho šťastný, no je to ťažké, ak nevyhráte. Po každom stretnutí sa pozeráme najmä na náš výkon a nie na ten súperov. Zaslúžili sme si zvíťaziť. AS sme nedovolili dostať sa do veľa šancí. Podali sme dobrý výkon a musíme v ňom pokračovať," zdôraznil Calzona.

Hostia otvorili skóre po hodine hry, keď Paulo Dybala premenil pokutový kop. O päť minút neskôr vyrovnal Mathias Olivera, no v 84. minúte rozhodca nariadil penaltu tentoraz v prospech Neapola a Victor Osimhen poslal svoj tím do vedenia. Domáci však tesný náskok neudržali a osamotený Abraham po rohovom kope upravil na konečných 2:2. Situáciu ešte posudzoval VAR pre možný ofsajd, ale presný zásah platil. "Pred rohom som si v duchu hovoril, aby som si našiel správne miesto. Mal som šťastie, že som dal gól. Od začiatku sezóny som sníval o tomto momente. Mám za sebou ťažké zranenie, chcel som sa pripraviť a mať myseľ otvorenú na tú správnu chvíľu," povedal Abraham pre DAZN.

Calzona sa snažil zabrániť inkasovaniu z centra po rohovom kope, preto tesne pred ním poslal na ihrisko obrancu Lea Östigaarda. Ani toto striedanie však nezabránilo gólovej hlavičke Abrahama. "Vedeli sme o súperovej sile v štandardných situáciách, aj preto som nasadil ďalšieho obrancu. Nestačilo to. Je to škoda, lebo náš výkon sa mi pozdával. Ukázali sme hrdosť a kvalitu," citoval trénera slovenskej reprezentácie portál Football Italia. V stredovej formácii "Partenopei" odohral celý zápas Stanislav Lobotka.

Neapol pokračuje v kolísavej forme, v uplynulých šiestich ligových dueloch získal len šesť bodov, pričom v nich vyhral len raz. V tabuľke mu patrí ôsma priečka, štyri kolá pred koncom sezóny ho delí päť bodov od priečok zaručujúcich účasť v európskych pohárových súťažiach. Siedme je momentálne Lazio. Calzonovi vyprší v júni zmluva s SSC a podľa talianskych médií mu vedenie klubu novú nepredloží. Vedenie Neapola sa už malo údajne dohodnúť na podmienkach spolupráce s jeho krajanom Antoniom Contem. Renomovaný taliansky novinár Matteo Moretto však tvrdí, že rokovania Conteho s SSC ešte nie sú v pokročilej fáze. Majiteľ klubu Aurelio de Laurentiis podľa neho zvažuje aj ďalších kandidátov, hovorí sa aj o trénerovi AC Miláno Stefanovi Piolim či Gian Pierovi Gasperinim z Atalanty Bergamo. Calzona dostal po stretnutí od novinárov otázku, či nechce poradiť majiteľovi pri hľadaní nástupcu. "De Laurentiis nepotrebuje moje rady. Vo futbale sa pohybuje 20 rokov, takže vie, ako robiť najlepšie rozhodnutia. Nie je moja úloha dávať mu rady," reagoval Calzona.

AS Rím si naďalej drží piatu priečku znamenajúcu účasť v Lige majstrov, no čaká ho ešte tuhý boj. Šiesta Atalanta zaostáva za "vlkmi" len o dva body a má zápas k dobru. "Remíza nie je výsledok na zahodenie, no nepodali sme výkon, aký sme si želali. Neapol má silný tím, nám chýbala v niektorých momentoch tvrdosť, musíme byť šikovnejší, keď máme loptu na kopačkách. Párkrát sme ju domácim ukradli, no vzápätí sme ju hneď aj stratili. Neapol si vypracoval viac šancí v prvom polčase, v druhom sme si už počínali obstojnejšie, ale musíme hrať ešte lepšie," hodnotil duel tréner AS Daniele de Rossi.

Už istý majster Inter Miláno zvíťazil nad FC Turín 2:0. Hostia hrali od 49. minúty bez vylúčeného Adriena Tamezeho a domáci početnú výhodu využili vďaka dvom gólom Hakana Calhanogluho. Po zápase sa hráči Interu vydali na majstrovskú jazdu otvoreným autobusom ulicami Milána. Na Piazza del Duomo spoločne s 100.000 fanúšikmi oslávili zisk titulu - v poradí 20. scudetta v klubovej histórii. Ten si zaistili už pred týždňom triumfom 2:1 v mestskom derby s AC. "Dnes je nádherný deň. Chcem si ho užiť a zabávať sa," vyslovil sa Calhanoglu, ktorý navýšil svoje gólové konto v tejto sezóne vo všetkých súťažiach na číslo 15.