Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Slováci odštartovali Švajčiarsky pohár prehrou s Ruskom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Slováci držali s Rusmi krok dve tretiny. V tretej tretine však rozhodol Alexander Chochlačov.

Luzern 13. decembra (TASR) - Slovenskí hokejisti vstúpili do turnaja o Švajčiarsky pohár prehrou. Vo štvrtok v Luzerne podľahli Olympijskému výberu Ruska 1:2. Pre zverencov Craiga Ramsayho to znamená, že o tretie miesto na turnaji budú hrať v piatok proti neúspešnému tímu zo súboja Švajčiarsko - Rakúsko (20.15 h).

Slováci držali s Rusmi krok dve tretiny, keď po vedúcom góle Vladislava Provolneva v závere druhého dejstva vyrovnal o 18 sekúnd neskôr Martin Chovan. V tretej tretine však rozhodol Alexander Chochlačov.

Slovensko - Olympijský tím Rusko 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)

Góly: 40. Ma. Chovan (Lantoši) - 40. Provolnev (Fjodorov), 55. Chochlačov (Alexejev). Rozhodovali: Lemelin (Kan), DiPietro - Duarte, Altmann (všetci Švaj.), vylúčení: 4:2 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0

Slovensko: Košarišťan - Ma. Chovan, Rosandič, Baranka, Ďaloga, Štajnoch, Graňák, Malec, Koch - Lantoši, Hudáček, Puliš - Štrauch, Kytnár, Mi. Chovan - Buček, Šťastný, Tybor - Šoltés, Rapáč, Hecl

Olympijský tím Rusko: Konovalov - Zemčjonok, Demidov, Zub, Bereglazov, Rafikov, Provolnev, Abrosimov, Šaripzjanov - Michejev, Žernov, Kručinin - Čibisov, Maľcev, Burdasov - Chochlačov, Alexejev, Fjodorov - Li, Iľjin, Žafjarov

Opatrný úvod z oboch strán predznamenal dianie v prvej tretine. Obe mužstvá pozorne bránili, prvé šance mali Rusi pri vylúčení Šťastného. Najväčšiu obranca Zemčjonok, ktorého však v závere presilovky v dobrej pozícii vychytal Košarišťan. Prvú vážnejšiu situáciu na druhej strane musel riešiť Konovalov v 10. minúte po závare druhého útoku so zakončením Michala Chovana. O päť minút neskôr mali Ramsayho zverenci k dispozícii prvú presilovú hru, najväčšie šance však prišli po jej vypršaní. Unavených Rusov zatlačili Slováci v pásme, ale stav sa už v prvom dejstve nezmenil.

V druhej tretine mohli ísť Rusi do vedenia po chybe Kocha, po ktorej sa na Košarišťana rútil Chochlačov, ale slovenský brankár jeho zakončenie medzi betóny vystihol. V 30. minúte vypálil z pravej strany nepresne Šoltés, ale jeho rana riadne vystrašila Konovalova. V polovici zápasu sa hral svižný hokej, hra mala tempo, oba tímy dobre korčuľovali. Ďalšiu možnosť Slovenska mal Lantoši po nahodení Chovana, puk mu v rozhodujúcej chvíli preskočil čepeľ hokejky. Šance na skórovanie mali potom Michejev, Baranka, Štrauch i Puliš, ale góly padli až v závere druhej tretiny. Košarišťana 34 sekúnd pred jej koncom prepálil Provolnev, ale po buly v útočnom pásme a následnej strele Martina Chovana 18 sekúnd pred sirénou bolo vyrovnané.

V úvode tretieho dejstva sa dostal do úniku Žernov, ale na zakončenie už nemal dostatok času. Rusi potom pokračovali v tlaku, pretože na trestnej lavici sedel Baranka, ale ich strely neboli nebezpečné. "Zborná" čoraz viac podkurovala Slovákom, jej hráči mali viac z hry, ďalšiu šancu nevyužil opäť Žernov. Dve z mála šancí Slovenska v tretej tretine mali Hudáček a Ďaloga päť minút pred koncom, ale obaja trafili iba brankára. Trest prišiel vzápätí, keď Chochlačov z pravej strany dorazil puk do siete a rozhodol o víťazovi duelu.

Craig Ramsay, tréner SR (zdroj: RTVS): "Rusi mali veľa šancí, náš brankár Košarišťan zachytal veľmi dobre. Aj my sme si vypracovali príležitosti, dobre sme bránili oslabenia. Nedarilo sa nám však skórovať. Rusi predviedli pri víťaznom zásahu dokonalú prihrávku. Som spokojný, ako sme odohrali väčšinu zápasu, chýbal nám ešte jeden gól."

Andrej Košarišťan, brankár SR: "Z našej strany to bol bojovný zápas, ale urobili sme viac chýb ako súper a to rozhodlo. Dalo sa s Rusmi hrať, zachytal im aj brankár, podržal ich niekoľkokrát. Dôležité bolo víťazstvo, ale žiaľ. Mrzí ma druhý gól, mohol som to možno riešiť inak."

Martin Chovan, strelec jediného gólu SR: "Gól ma samozrejme teší, ale škoda, že sme nevyhrali. Mal som využiť ešte aj druhú šancu, ktorú som mal. Pri mojom zásahu mi pomohli spoluhráči, ktorí clonili pred bránkou."

Michal Chovan, útočník SR: "Myslím si, že sme odohrali dobrý zápas. Mali sme v niektorých momentoch aj viac z hry, škoda, že sme nevyužili šance. Naša päťka hrala dobre. Remíza by bola spravodlivá."