Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Šport

O štarte P. Fialkovej vo Svetovom pohári sa má rozhodnúť do štvrtka

Na snímke zľava advokát Peter Haňdiak a slovenská reprezentantka SR v biatlone Paulína Fialková počas tlačovej konferencie vo veci sporu medzi Slovenským zväzom biatlonu (SZB) a sestrami Fialkovými 26. novembra 2018 v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian

Disciplinárna komisia Slovenského zväzu biatlonu (SZB) jej spoločne so sestrou Ivonou zakázala reprezentovať 16. novembra.

Bratislava 26. novembra (TASR) - O štarte slovenskej biatlonistky Paulíny Fialkovej na úvodnom podujatí Svetového pohára by sa malo rozhodnúť do štvrtka 29. novembra. V slovinskej Pokljuke sa bude súťažiť od nedele 2. decembra, disciplinárna komisia Slovenského zväzu biatlonu (SZB) jej spoločne so sestrou Ivonou zakázala reprezentovať 16. novembra. Ide o dôsledok sporu medzi sestrami Fialkovými a SZB ohľadom Zmluvy o štátnej športovej reprezentácii, ktorú majú podpísať všetci reprezentanti.

P. Fialková vyhlásila na pondelňajšej tlačovej konferencii, že je nachystaná vycestovať do Pokljuky: "Som plne pripravená reprezentovať SR na medzinárodných súťažiach. Trénovala som 15 rokov veľmi tvrdo a bola by veľká škoda nereprezentovať. Som pripravená nastúpiť v plnej sile už v nedeľu. Na SP odchádzame vo štvrtok 29. novembra, dovtedy musím dostať vyjadrenie, či mám alebo nemám vycestovať. Ak ho nebudem mať, zrejme nepôjdem. Keď nebudem mať potvrdené, že môžem reprezentovať moju krajinu, zrejme zostanem dlhšie doma a budem sa pripravovať, kým sa to neuzavrie. Môže sa to stať, ale stále verím, že sa to nestane a nakoniec sa ukáže, čo je verejný záujem."

Podľa sestier Fialkových a ich zastupujúcej advokátskej kancelárie GARANT PARTNER legal s.r.o. je protiprávne podmieňovať podpis zmluvy disciplinárnou sankciou. Zväzu zaslali dohodu o urovnaní, ktorú však SZB odmietol. "Podstata sporu je v tom, že zmluva je protiprávna. Obsahuje ustanovenia o osobných právach, ku ktorým sa aj hlavná kontrolórka športu vyjadrila, že sú protiprávne. Nie je to o marketingových právach a sponzoroch, ľudia ma budú súdiť za výsledky," povedala P. Fialková. Jej strana sa pokúsila vyriešiť spor pred návratom zo sústredenia v Lenzerheide, no nevyšlo to: "Nemôžem sa tváriť, že to na celý tím nevplývalo psychicky. Chceli sme sa odstrihnúť a preto sme poverili právnickú kanceláriu, aby nás zastupovala. Mali sme informácie, napriek tomu sme sa snažili pristupovať k tréningu, ako keby sme určite nastúpili, a išlo to veľmi dobre."

V najbližších dňoch by sa mala uskutočniť mediácia na pôde Slovenského olympijského výboru (SOV). Jeho prezident Anton Siekel vymenoval komisiu z členov SOV. "Pravdepodobne začnú konať, aby sa podarilo riešiť tento problém. My sme počkali na stanovisko SZB, ak by prijali dohodu, veci by sa posunuli opačným smerom. Už vieme, že ju neprijali, naše možnosti sú vyčerpané. Pri mediácii akceptujeme našu úlohu len v pozícii pozorovateľov. Veríme, že mediácia, prípadne stanoviská iných orgánov vrátane SZB dospejú k tomu, že verejným záujmom bude to, čo vyplýva zo zákona o športe," povedal spolumajiteľ advokátskej kancelárie GARANT PARTNER legal s.r.o. Peter Haňdiak.

Zákon o športe definuje verejný záujem ako účasť športového reprezentanta na významnej súťaži vrátane prípravy na túto súťaž. "Nie je ním podpis súkromnej zmluvy. Je protiprávne vyžadovať, aby podpísala zmluvu, lebo zákon nepozná tento inštitút z pohľadu práv a povinností športovca. Nemôžete vynucovať podpis zmluvy disciplinárnou alebo inou sankciou, každá zmluva musí byť podpísaná slobodne. Takisto ako zväz odmietol dohodu, má športovec právo odmietnuť, pokiaľ táto zmluva nie je vyžadovaná zákonom ako nevyhnutná súčasť," zdôraznil Haňdiak.

Spor medzi sestrami Fialkovými a SZB sa posunul vyššie. "Preklopil sa na úroveň sporu ohľadom vysvetlenia, čo je dnes verejný záujem v športe. Bude prebiehať na úrovni štátu, respektíve osôb, ktoré sú poverené verejným záujmom v športe. Aj napriek tomu, že sme sa nedohodli, chcem oceniť postoj prezidenta SZB Tomáša Fuska. Vo štvrtok sme sa stretli a komunikovali sme na veľmi profesionálnej a ľudskej úrovni. Hľadali sme riešenia, ako sa dohodnúť, aby sa tento spor neposunul o úroveň vyššie. Po našom vysvetlení sme zaslali prezidentovi dohodu o urovnaní, v rámci ktorej sme chceli urovnať spor pred príchodom sestier Fialkových zo sústredenia vo Švajčiarsku. Predmetom bolo, že by sa prihlásili k dokumentu, ktorý by vypracoval SZB a predpokladá ho zákon. Druhá časť bola garancia tímu, ktorý by sprevádzal sestry Fialkové na podujatiach. Ďalší bod bola plná akceptácia zákonných osobnostných práv a dohoda, že veci, ktoré išli nad rámec a SZB chcel o nich hovoriť, prenecháme právnikom. Táto dohoda nebola prijatá aspoň do dnešného dňa, čo je právo SZB. Ako mali sestry Fialkové právo nepodpísať zmluvu, ktorú navrhol SZB, tak mal SZB právo neakceptovať ponúknutú dohodu," uviedol Haňdiak.

Pokiaľ by mala byť súčasťou verejného záujmu aj súkromná zmluva, musí podľa právneho zástupca prísť novelizácia zákona. Haňdiak povedal, že sestry Fialkové budú potom prvé, ktoré ju podpíšu: "Nie je v silách našich ani sestier Fialkových urobiť niečo viac. V tejto chvíli je loptička na strane štátu, Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, Dukly Banská Bystrica a iných relevantných zložiek, ktoré môžu v praxi ukázať, kde je verejný záujem v oblasti športu. V nasledujúcich dňoch bude testovaný verejný záujem. Ak ním sú príprava a súťaženie, obe sestry by sa mali koncom týždňa zúčastniť na podujatí SP. Sú tri, štyri dni, kým sa rozhodnú, či ich tam pošlú. Uvidíme, ako sa kreuje verejný záujem. Ak ich pošlú, podľa nás aj hlavnej kontrolórky sa naplnil verejný záujem."