Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

VIDEO: Brankára J. Laca zlákal do Košíc väčší priestor na sebapoznanie

Slovenský hokejový brankár Ján Laco počas prvého tréningu v HC Košice 5. februára 2019. Foto: TASR/František Iván

V novom pôsobisku dostane dlhší čas na prípravu a kvituje aj skutočnosť, že pri kvalitnej dvojici brankárov nie je nevyhnutné, aby chytal za každú cenu.

Košice 5. februára (TASR) - Hokejový brankár Ján Laco neprišiel do Košíc vyťahovať horúce uhlíky z pahreby a aj to zavážilo pri jeho rozhodovaní. V novom pôsobisku dostane dlhší čas na prípravu a kvituje aj skutočnosť, že pri kvalitnej dvojici brankárov nie je nevyhnutné, aby chytal za každú cenu. K novým spoluhráčom sa pripojil na utorňajšom tréningu.

V súčasnosti prebieha v košickej Steel aréne výmena mantinelov a hokejisti A-mužstva tak na tréningy využívajú vzdialenejšiu Crow Arénu. Práve v nej sa k "oceliarom" pripojil strieborný medailista z MS 2012. "Cítim sa dobre, tréning mal výborné tempo. Ani mi neprekážalo, že momentálne netrénujeme v Steel aréne, také veci sú bežné a patria k hokeju. V predošlom týždni ma zlomila akási viróza, preto som nedávne dni využil najmä na doliečenie sa. Cítim, že som mal pauzu a aj to, že som dlhšie nebol v tom bežnom hokejovom režime. Teraz mám mesiac na to, aby som sa zapracoval do mužstva a uvidíme, čo zo seba ešte vytlačím," poznamenal s úsmevom.



Po sezóne 2017/2018 si dal dlhšiu prestávku od hokeja, ponuky z Česka i Slovenska korektne odmietal. Prioritou bolo doliečenie zdravotných problémov. Tie medzičasom pominuli a skúsený brankár v januári vyhlásil, že je pripravený na návrat. Netrvalo dlho a objavila sa informácia o dohode s HC Košice. "Mal som viac ponúk a bojoval som s tým, že či áno alebo nie. S vedením HC Košice sme sa dohodli na tom, že mám ten mesiac na akési sebaspoznanie a zapracovanie sa do mužstva. Preto som prikývol "oceliarom." Verím, že do dvoch-troch týždňov budem úplne "ready." Ťažko preto povedať, kedy prvýkrát nastúpim. Skôr si však myslím, že v najbližších zápasoch to ešte nebude, aj keď človek nikdy nevie," uviedol Laco pre TASR.

Brankársky tandem Košičanov Vladislav Habal - Stanislav Škorvánek inkasoval v doterajšom priebehu Tipsport Ligy celkovo 120 gólov, čo je tretí najlepší výsledok v lige. Posilnenie dôležitého postu preto nebolo nevyhnutné, novic v bránkovisku tak ocenil aj menší tlak na rýchle zapojenie sa do zápasov. "Rozhodol ten priestor. Dvojica košických brankárov si odkrútila celú sezónu, chytajú dobre. Nie je to o tom, že by brankársky tím "horel." Teraz preto nie je na mňa ten tlak v zmysle, že dnes som prišiel a zajtra musím chytať. To rozhodlo," priznal.

Do košického klubu sa vrátil po 12-tich rokoch, za HC odchytal v rokoch 2005-2007 dva a pol sezóny. Jeho kariéra sa odvtedy odvíjala na Slovensku, ale aj v KHL či v českej extralige, zažiaril na spomínaných MS 2012. V novom pôsobisku má jasné ambície. "Chcem sa presvedčiť, či tam ešte je z mojej strany potrebná "šťava." Za ten mesiac spravím maximum pre mužstvo a to z hocijakej pozície - či už budem chytať alebo inak pomáhať chalanom. Beriem to ako veľkú šancu spríjemniť si záver sezóny," poznamenal.

Práve Košice budú v máji dejiskom "slovenskej" A-skupiny MS a hoci sa Laco počas sezóny prezentoval skôr ako neoficiálny ambasádor šampionátu, získaním nového angažmánu ožila šanca na jeho účasť v reprezentácii. Zatiaľ posledný vrcholný turnaj absolvoval vo februári 2018 na olympiáde v Pjongčangu a predstaviť sa na domácom šampionáte by bolo lákavé. Na túto možnosť sa však pozerá reálne. "To by som musel mať priam neskutočný záver sezóny. Realizačný tím reprezentácie skúšal rôznych brankárov počas sezóny a určite má predstavu o tom, s kým počíta pre MS. Prioritou sú pre nich určite iní chalani a predpokladám, že sa záverečná nominácia bude týkať práve ich," dodal Ján Laco.