Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Šport

Bolt sa pripravuje na olympiádu, spolieha sa na jamajskú komunitu

Bývalý úspešný atlét, britský politik a súčasne aj šéf Londýnskeho organizačného výboru pre OH 2012 (LOCOG) Sebastian Coe sa domnieva, že Bolt je schopný zastaviť časomieru aj výkonom 9,4 s.

Londýn 20. marca (TASR) - Najrýchlejší muž planéty Usain Bolt sa na OH 2012 v Londýne bude spoliehať nielen na správne načasovanú formu, ale aj podporu početnej jamajskej komunity v anglickej metropole.

Trojnásobný olympijský víťaz chce nadviazať pod piatimi kruhmi na úspech spred štyroch rokov z Pekingu.

Dvadsaťpäťročný šprintér zostáva päť mesiacov pred londýnskou olympiádou pokojný napriek tomu, že obhajuje zlato na 100 m, 200 m a v štafete 4x100 m. Tradične pohodový Bolt totiž dúfa, že jeho krajania ho dotlačia k ďalšiemu športovému úspechu.

"Na toto leto som čakal celé štyri roky, takže som pripravený užiť si každý jeden moment a ponúknuť skvelú šou celému svetu," poznamenal Bolt. "Olympijské hry sú pre mňa obrovskou výzvou a skutočne sa už neviem dočkať. Pre mňa to je azda ešte väčšia výzva ako pre ostatných zahraničných atlétov, pretože v Londýne žije množstvo Jamajčanov. Už teraz viem, že budú pobláznení, takže ich nesmiem sklamať."

Mužská stovka patrí k najväčším trhákom a ozdobám aj v olympijskom súťažnom programe. Napokon, o vstupenky na kráľovskú disciplínu v Londýne, ktorá bude na programe 5. augusta na Olympijskom štadióne, prejavilo záujem viac ako milión záujemcov. Bolt je súčasne aj najväčším favoritom v šprinte na 200 m (9. augusta) a bude zrejme aj kľúčovou persónou v štafete na 4x100 m (11. augusta). Navyše, od večne usmiateho päťnásobného svetového šampióna sa očakáva aj atak na jeho vlastný rekord na 100 m (9,58 s), ktorý utvoril na MS 2009 v Berlíne.

Bývalý úspešný atlét, britský politik a súčasne aj šéf Londýnskeho organizačného výboru pre OH 2012 (LOCOG) Sebastian Coe sa domnieva, že Bolt je schopný zastaviť časomieru aj výkonom 9,4 s.

"Rozhodne sa to dobre počúva, keď sa o vás hovorí v súvislosti s rekordmi. Môžem na to len odpovedať, že všetko je možné," reagoval rodák z jamajského Trelawny: "Chodím trénovať každý deň, snažím sa poctivo makať v každej sezóne a zostať koncentrovaný na najlepší výkon. Nikto nevie, čo sa však stane. Môj tréner (Glen Mills) mi vždy vymyslí, na čom mám popracovať, takže sa zlepšujem vo všetkých činnostiach, ktoré vykonávam. Každý pondelok je to niečo iné, na čo sa práve koncentrujeme. Som šťastný, pretože mám široko-ďaleko najlepšieho trénera."

Jamajka je jedným z 54 nezávislých členských štátov Commonwealthu (Spoločenstvo národov), ktoré združuje prevažne bývalé kolónie Britského impéria.