Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Ženskému basketbalu opäť vládne Ruža

Hráčky MBK Ružomberok sa radujú zo zisku titulu majsteriek Slovenska v basketbale po víťaznom 3. zápase finále play off slovenskej extraligy žien v basketbale medzi MBK Ružomberok - Piešťanské Čajky v Ružomberku v sobotu 20. apríla 2019. Foto: TASR

Ružomberčanky prešli sezónou suverénne, v základnej časti boli v 14-tich zápasoch stopercentné, prehra 59:69 na palubovke Piešťanských Čajok v nadstavbe bola napokon ich jediná v extraligovej sezóne.

Ružomberok 21. apríla (TASR) - Sezónne ciele splnené, titul je späť v Ružomberku. Basketbalistky MBK Ružomberok suverénne zvládli cestu za prvenstvom v slovenskej extralige a aj vzhľadom na úspešné účinkovanie v Európskom pohári FIBA hovoria o úspešnej sezóne. Podľa trénera Juraja Suju sa "Ruža" aj v budúcej sezóne predstaví v EP FIBA, teraz sú však na programe dňa oslavy domáceho titulu.

Cesta za ním nebola ľahká, no predsa len jednoduchšia po vlaňajšom konci 15-ročného ligového suveréna Good Angels Košice. "Tá cesta určite nebola až taká ťažká, ako keby Košice ostali v lige v plnej sile. Ale aj tak to bolo náročné. Veľmi sa z toho tešíme, je to skvelý pocit vrátiť titul do Ružomberka," poznamenala krídelníčka Miroslava Mištinová.

Ružomberčanky prešli sezónou suverénne, v základnej časti boli v 14-tich zápasoch stopercentné, prehra 59:69 na palubovke Piešťanských Čajok v nadstavbe bola napokon ich jediná v extraligovej sezóne. Play off zvládli bez prehry, finálovú sériu ukončili v najkratšom možnom čase.

"Piešťany boli veľmi zdatný protivník, ktorý nám ten titul nedal zadarmo. Myslím si však, že za prácu v celej sezóne sme si ho zaslúžili. Veľmi dôležitý bol prvý zápas, najmä jeho úvod. Tam sme stanovili noty finálovej série. Ukázali sme, že doma sme veľmi slní a ideme za svojím cieľom. Piešťany už vtedy veľmi hrýzli, preto to bolo dôležité víťazstvo."

"Aj ony majú kvalitný tím s viacerými silnými individualitami schopnými kedykoľvek skórovať. V druhom zápase finálovej série sme predviedli jeden z najlepších výkonov v sezóne. Potom sa potvrdilo, že posledný krok býva najťažší, ale zvládli sme ho."

"V celej sezóne sme tvrdo pracovali a myslím si, že náš titul je zaslúžený. Oslavy si určite užijeme, no nijako sme ich neplánovali. Nechýbalo totiž veľa, aby sa séria vrátila do Piešťan, preto sme žiadne oslavy nechystali. Takto si ich môžeme užiť úplne spontánne. V budúcej sezóne budeme opäť hrať v EP FIBA, teraz si však chceme užiť titul,"
povedal tréner Juraj Suja.

Vrátiť majstrovskú radosť opäť do Ružomberka bol jednoznačný cieľ do sezóny, v ktorej si klub pripomenul 20. výročie prvého titulu v Eurolige. Do klubovej vitríny tak pribudla 12. trofej za prvenstvo v extralige, prvá od roku 2003. "Splnili sme všetky ciele, ktoré sme mali v sezóne 2018/2019. V Európe sme ich aj mierne prekonali, preto sme veľmi šťastní a spokojní," pripomenul Suja účinkovanie v EP FIBA. V ňom jeho zverenkyne skončili po osemfinálovom dvojzápase s francúzskym Tarbes Gespe Bigorre.

Ružomberský basketbal sa po 15-ročnom panovaní Good Angels vrátil na slovenský trón. Pre mnohé hráčky súčasného kádra išlo o premiérový titul. Nie však pre pivotku Beátu Janoščíkovú, ktorá zbierala tituly už v košickom drese.

"Nedávno sme to doma počítali a napočítali sme sedem predošlých titulov, takže toto je ôsmy. Veľmi sa z toho teším. Každý titul je iný. Je to niečo iné ako predtým, niečo nové. Mám z toho veľkú radosť. Od začiatku nám celá sezóna vychádzala, napokon sme splnili všetko čo sme chceli," poznamenala Janoščíková.