Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Na ME do Glasgowa zatiaľ šesť Slovákov, Pupiš: Verím, že pôjdu viacerí

Na archívnej snímke šéftréner SAZ Martin Pupiš. Bratislava, 10. októbra 2017. Foto: TASR - Michal Svítok

Účasť v Škótsku majú istú Iveta Putalová, Ján Volko, Šimon Bujna, Lukáš Beer, Matúš Bubeník, Tomáš Veszelka.

Bratislava 15. februára (TASR) - Pred marcovými halovými majstrovstvami Európy v atletike v Glasgowe (1. - 3. marca) splnilo limity dosiaľ šesť Slovákov. Ďalších deväť má ešte možnosť zabojovať o účasť na šampionáte. Poslednú príležitosť dostanú na víkendových majstrovstvách Slovenska (16. - 17. februára) v bratislavskej hale Elán. Účasť v Škótsku majú istú: Iveta Putalová, Ján Volko, Šimon Bujna, Lukáš Beer, Matúš Bubeník, Tomáš Veszelka. Bežkyne Alexandra Bezeková a Gabriela Gajanová síce splnili limity Európskej atletiky (EA), ale rozhodli sa vynechať halovú časť sezóny.

"Verím, že do Glasgowa pôjdu viacerí. Najsľubnejší kandidát je prekážkarka na 60 m Stanislava Lajčáková, ktorá má slušnú šancu dostať sa na ME aj bez limitu EA," povedal na piatkovej tlačovej konferencii šéftréner Slovenského atletického zväzu Martin Pupiš. Lajčákovej chýbajú k splneniu limitu EA (8,24 s) iba dve stotiny, ale vyhovela internému limitu pre pretekárov do 25 rokov.

Hlavným hviezdou na MSR bude šprintér Ján Volko, ktorý bude bojovať o zlatý hetrik. Z jeho pohľadu bude domáci šampionát dôležitý aj v súvislosti s ME: "Budú to možno posledné preteky pred Glasgowom. Chcem sa najmä dobre naladiť. Ťažko odhadnúť, aké časy dosiahnem, ale cítim sa dobre, takže nemám obavy."

Okrem Volka by sa mali v hale Elán predstaviť aj ďalší piati limitári na ME. Pupiš verí, že na podujatie prinesú zdravú konkurenciu a ponúknu zaujímavé výkony: "Dúfam, že potvrdia nárast formy a všetko zvládnu v plnom zdraví. Atletika nie je iba o rekordoch, ale aj o pekných súbojoch."

Zo slovenského pohľadu bude zaujímavý aj týždeň po ME v Glasgowe. Šamorín privíta kontinentálnu špičku na Európskom pohári vo vrhoch (9. - 10. marca). Devätnásty ročník sľubuje historickú účasť, predbežne sa prihlásilo 343 atlétov (177 mužov a 166 žien) zo 40 krajín - vôbec najviac spomedzi doterajších podujatí. "Som rád, že môžme hostiť ďalšie významné podujatie. Dotiahli sme rekordný počet súťažiacich aj v počte krajín. Dúfam, že sa nám aj podarí zorganizovať najlepší šampionát," povedal člen organizátorského štábu Vladimír Gubrický.

Najväčšie slovenské nádeje sa vkladajú do kladivára Marcela Lomnického, ktorý vlani v portugalskej Leirii získal striebro. Pred domácim publikom by rád zopakoval úspech z minulého roka, preto sa na šampionát poctivo chystá. "Absolvoval som už pár sústredení. V októbri som bol v USA, na prelome rokov zase v Portugalsku. Snažil som sa vyhýbať zraneniam a zatiaľ to vychádza. Išiel som do prípravy s tým, aby som sa čo najkvalitnejšie predviedol na domácom podujatí. Dúfam, že o tri týždne budem môcť obhájiť výsledok," povedal Lomnický.