Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Na Devín-Bratislava sa prihlásilo už 6200 bežcov, exhibične aj M. Tóth

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Prihlásili sa aj vlaňajší víťazi hlavných kategórií László Gregor a Zita Kácserová z Maďarska, no ťažisko účastníkov spočíva v rekreačných pretekároch.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Počet účastníkov nedeľňajšieho 71. ročníka Národného behu Devín - Bratislava sa šplhá k 7000. Do štvrtka sa prihlásilo 6200 bežcov zo 48 krajín, medzi ktorými sú Andorra, Anglicko, Filipíny, Haiti, Keňa, Mexiko či USA. V rámci najstaršieho atletického podujatia na Slovensku sa uskutoční hlavný beh (11.625 metrov) a detský beh (2800 m), kde sa exhibične predstaví aj chodec Matej Tóth.

Prihlásili sa aj vlaňajší víťazi hlavných kategórií László Gregor a Zita Kácserová z Maďarska, no ťažisko účastníkov spočíva v rekreačných pretekároch. "Veríme, že všetci prihlásení prídu aj na štart. Národný beh vnímame nielen ako športové, ale aj spoločensko-kultúrne podujatie. Sústredili sme sa na túto stránku, na štarte bude tradičný program, ale snažili sme sa priniesť aj novinky. Každý rok máme ambíciu prísť s niečím novým, čo by zlepšilo podmienky a zaujalo aj divákov. Po minuloročnom 70. výročí sme mali ťažkú úlohu, dali sme si na ňom veľmi záležať a použili sme mnoho nápadov. Mysleli sme aj na komfort, pri technickom zabezpečení sme vychádzali z osvedčeného. Miesta štartu a cieľa ani trať sa nezmenili, občerstvenie je takisto zaistené," povedal riaditeľ pretekov a riaditeľ Správy telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta Peter Vojtko.

Organizátori vypísali viac kategórií než v minulých ročníkoch, v hlavnom behu ich je osem, v detskom o tri menej. Štart je v nedeľu naplánovaný na 10.00 h, dlhšia trať sa pobeží od parkoviska pod hradom Devín, kratšia spod Mosta Lafranconi. Cieľ je spoločný pre obe trasy na Rázusovom nábreží. Všetci aktéri dostanú účastnícku medailu netradičného tvaru, ktorá im bude súťaž pripomínať vyobrazeným bežcom, názvom akcie a dátumom. "Poňali sme ju ináč, má zaujímavý tvar a dizajn. Dúfam, že neskončí v šuplíku a bude dobrou spomienkou na naše podujatie," dodal Vojtko.

Štartové číslo si opäť navlečie aj primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal: "Teší ma, že naše mesto priťahuje čoraz viac bežcov, ktorí si chcú vychutnať scenériu najkrajšieho bratislavského prostredia. Je to veľmi príjemný beh, sám sa na ňom zúčastním. Chcem pozvať všetkých, aby ho prišli absolvovať alebo povzbudiť a spoločne si vychutnať športový zážitok."


71. ročník Národného behu Devín - Bratislava:

v nedeľu 15. apríla o 10.00 h

hlavný beh: hrad Devín - Rázusovo nábrežie, 11.625 m

kategórie:

muži 16 - 39 rokov
muži 40 - 49 rokov
muži 50 - 59 rokov
muži 60 a viac rokov
ženy 16 - 34 rokov
ženy 35 - 49 rokov
ženy 50 - 59 rokov
ženy 60 a viac rokov

detský beh: Most Lafranconi - Rázusovo nábrežie, 2800 m

kategórie:

chlapci 10 - 12 rokov
chlapci 13 - 15 rokov
dievčatá 10 - 12 rokov
dievčatá 13 - 15 rokov
rekreační bežci od 16 rokov