Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ASL SR: Zvýšenie minimálnej mzdy by bolo pre ambulancie likvidačné

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Stredné a malé nemocnice by potrebovali navyše 20 miliónov eur.

Bratislava 18. júna (TASR) - Zvýšenie minimálnej mzdy na 635 eur, ktoré navrhujú odborári, by bolo pre ambulancie lekárov likvidačné. Tvrdí to prezident Asociácie súkromných lekárov SR Marián Šóth. Stredné a malé nemocnice by preto potrebovali navyše 20 miliónov eur, upozorňuje zase prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko.

V súvislosti s minuloročným historicky najvyšším navýšením minimálnej mzdy a jej koeficientov, legislatívnym navýšením platov iných zdravotných pracovníkov, zvýšením miezd lekárov a nedávno schválenými príplatkami za prácu v sobotu, nedeľu a sviatok vznikli nemocniciam výrazné výpadky v rozpočte.

ANS preto opätovne žiada dofinancovať systém, aby vykryla vzniknutý výpadok v rozpočte. "Dofinancovanie rezortu zdravotníctva vnímame ako krok nevyhnutný pre riadne fungovanie rezortu zdravotníctva, zabezpečenie poskytovania a zachovanie dostupnosti zdravotnej starostlivosti," povedal Petko. Poznamenal, že nemocnice nie sú proti zvyšovaniu platov, ale nie sú výrobný sektor a zvyšovanie miezd musí preto dofinancovať štát.



"Bijeme na poplach, ambulantný sektor totiž kolabuje. Nie sú to len varovania, dnes už cítime reálny dopad nepriaznivej situácie. Naprieč celým Slovenskom dochádza k zániku ambulancií kolegov, ktorí odchádzajú do dôchodku a o prevzatie ich ambulancií nie je záujem," uviedol Šóth na margo aktuálnej situácie. V niektorých regiónoch je podľa jeho slov situácia kritická.

Minimálna mzda v budúcom roku by mala dosiahnuť 635 eur, čo predstavuje zvýšenie 32,3 %. Navrhuje to Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR, ktorá túto sumu odôvodňuje pozitívnym vývojom ekonomiky, ale aj očakávaným nárastom cien, najmä potravín. Svoj návrh zaslala KOZ sociálnym partnerom.