Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Najviac zrážok v sobotu spadlo pri Svätom Jure a v Perneku

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Hasiči na západnom Slovensku za 24 hodín zasahovali viac ako stokrát.

Bratislava 2. septembra (TASR) - V sobotu (1.9.) a v noci zo soboty na nedeľu meteorológovia zaznamenali najviac zrážok na stanici Malý Javorník neďaleko Svätého Jura a v obci Pernek. Spadlo tam viac ako 80 milimetrov dažďa. Výdatné zrážky očakávajú aj v nedeľu, opäť predovšetkým na západe Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom facebookovom profile.

S búrkami treba na západnom Slovensku počítať najmä po 19. h, odkedy platí výstraha prvého stupňa. Zrážky môžu dosiahnuť 20 - 40 mm, rýchlosť vetra v nárazoch 65 - 70 kilometrov za hodinu. Pri búrkach môžu prechodne stúpnuť hladiny na malých vodných tokoch, zatopiť môže aj podchody, pivnice alebo podjazdy.

Sobotňajší lejak zaplavil v Bratislave viaceré cestné komunikácie a podchody, nepremávali ani niektoré linky mestskej hromadnej dopravy. Problémy spôsobil aj Nemocnici Ružinov, ktorej znemožnil prevádzku centrálneho príjmu. Hasiči na západnom Slovensku za 24 hodín zasahovali viac ako stokrát. Najčastejšie odčerpávali vodu zo zatopených priestorov a cestných komunikácií a odstraňovali popadané stromy zo zaparkovaných vozidiel.