Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

ZMOS: Podmienke vzdelania pre starostov a primátorov sa brániť nebude

Na snímke predseda ZMOS-u Jozef Dvonč Foto: TASR/František Kolář

Vzdelanostný cenzus pre starostov a primátorov dnes v rámci volebných zákonov z dielne ministra vnútra Roberta Kaliňáka schválila Národná rada SR.

Bratislava 29. mája (TASR) - Predstavitelia ZMOS rešpektujú zavedenie vzdelanostného cenzu pre starostov a primátorov miest v rámci volebných zákonov, ktoré dnes odhlasovali poslanci Národnej rady SR. Podľa predsedu ZMOS Jozefa Dvonča je istá miera vzdelania potrebná, najmä v prípade výkonu prenesených kompetencií samosprávy.

Dvonč zároveň ale priznal, že v dôsledku tejto podmienky vzdelania môžu nastať prípady, keď sa na čelo samosprávy nebude môcť dostať schopný človek, ktorý túto funkciu už vykonával a v obci si jeho prácu vážia. "Takýmto spôsobom mu zabránime dostať sa k mandátu, hoci si občania želajú, aby bol zvolený. A to je tak trochu proti logike," povedal Dvonč.



Pokračoval, že ZMOS tento zákon rešpektuje. Aj účastníci 25. snemu ZMOS, ktorý sa dnes skončil v Bratislave, vyjadrili tomuto nároku na starostov a primátorov podporu. "Uvedomujeme si však aj to, že tento zákon zrejme skončí na Ústavnom súde a je dosť možné, že neprejde," uviedol Dvonč.

Vzdelanostný cenzus pre starostov a primátorov dnes v rámci volebných zákonov z dielne ministra vnútra Roberta Kaliňáka schválila Národná rada SR. Po novom teda bude platiť, že starostom a primátorom sa môže stať len ten kandidát, ktorý má minimálne stredoškolské vzdelanie. Väčšina poslancov sa zhoduje, že ľudia v týchto funkciách by nemali byť negramotní.