Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Zlá obuv v detstve sa môže podpísať pod chybné držanie tela

Pri nákupe treba dbať na to, aby vybraná obuv zodpovedala tvaru, dĺžke a šírke chodidla.

Bratislava 28. augusta (TASR) - V dôsledku nesprávneho výberu obuvi v detstve môže dôjsť k nevratnému poškodeniu kostry chodidla, jeho deformitám a následne zafixovaniu chybného držania tela. "Preto treba ich výberu pri nákupe venovať mimoriadnu pozornosť, respektíve sa poradiť s odborným personálom predajne, ktorý by mal pomôcť odbornou radou," upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Pri nákupe treba dbať na to, aby vybraná obuv zodpovedala tvaru, dĺžke a šírke chodidla. Obuv má byť vpredu pred prstami o 10 až 15 milimetrov dlhšia než chodidlo. Obuv treba preskúšať jej obutím postojačky, po predchádzajúcom premeraní chodidla. "Je vhodné skúšať celý pár topánok, s prejdením sa po predajni," pripomína ÚVZ SR.

Odborníci radia vyberať pre deti obuv vyrobenú z prírodných materiálov, ako sú napríklad prírodné usne a textil. Obuv by mala byť ľahká, pričom platí zásada čím ľahšie, tým lepšie. "Veľmi dôležitá je z hľadiska funkčnosti detskej obuvi jej ohybnosť. V mieste, kde sa chodidlo pri chôdzi ohýba, teda v oblasti prstových kĺbov, musí byť obuv čo najohybnejšia," vysvetľuje ÚVZ SR.

Do školy či škôlky sa pre deti odporúča ľahká vzdušná obuv, u menších detí zabezpečená proti vyzutiu remienkom alebo šnúrkami. Na aktívny odpočinok je zase určená športová obuv. "Deti majú často tendenciu zamieňať si športovú obuv s prezuvkami, čo je z hygienického hľadiska nevhodné," poukázal ÚVZ SR s tým, že športová obuv je nepriedušnejšia a tvrdšia.