Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Žena z Konga, ktorú zadržali s falošným dokladom, chce azyl

Ilustračné foto: TASR/AP

Dvadsaťsedemročná žena záujem o udelenie azylu na Slovensku odôvodnila obavami o svoj život v prípade návratu do krajiny, z ktorej pochádza.

Čierna nad Tisou 23. marca (TASR) - K viacerým cudzincom, ktorý sa v uplynulých týždňoch pokúsili o nelegálne prekročenie slovensko-ukrajinskej hranice s falošným povolením na pobyt v Belgicku, pribudla v týchto dňoch 27-ročná žena z Konga.

Po tom, ako prejavila záujem o udelenie azylu na Slovensku, muži zákona ju previezli do priestorov Útvaru policajného zaistenia pre cudzincov v Sečovciach.

K zadržaniu 27-ročnej cudzinky, ktorá pricestovala na hraničný priechod Čierna nad Tisou - Čop medzinárodným osobným vlakom, došlo 22. marca po 4.20 h. Príslušníkom Oddelenie hraničnej kontroly Policajného zboru predložila platný cestovný pas a povolenie na pobyt v Belgicku.

"Dôslednou kontrolou sa zistilo, že povolenie na pobyt je falošné. Žena sa v tejto súvislosti pokúsila o nezákonné prekročenie štátnej hranice z Ukrajiny na Slovensko," poznamenala hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej polície (RHP) v Sobranciach Agnesa Kopernická.

Žena z Konga odišla z domovského štátu podľa vlastných slov v roku 2011 pre politické nepokoje. "Na území Ukrajiny študovala na lekárskej univerzite v meste Ternopiľ. Krajinu sa rozhodla opustiť pre rasistické prejavy voči svojej osobe," povedala Kopernická s tým, že záujem o udelenie azylu na Slovensku odôvodnila obavami o svoj život v prípade návratu do krajiny, z ktorej pochádza.