Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Zemanovci si zo Slovenska odnesú modranskú keramiku, víno aj šperk

Český prezident Miloš Zeman spolu s manželkou Ivanou pricestoval vo štvrtok 4. apríla 2013 na dvojdňovú oficiálnu návštevu Slovenska, na ktorú ho pozval jeho slovenský náprotivok Ivan Gašparovič. Foto: TASR/Martin Baumann

Na počesť českých hostí slovenský prezidentský pár usporiadal slávnostnú večeru.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Súpravu modranskej keramiky a kolekciu modranských vín si z Bratislavy do Prahy odnesie český prezident Miloš Zeman. Tie mu daroval jeho slovenský partner Ivan Gašparovič počas jeho prvej zahraničnej návštevy na Slovensku. TASR o tom informoval hovorca Marek Trubač.

Ivana Zemanová dostala ručne vyrobený šperk "Podstata" od slovenskej autorky Marty Filovej, ktorej šperky má niekoľko prvých dám vo svete. Silvia Gašparovičová zase na oplátku luster.

Na počesť českých hostí slovenský prezidentský pár usporiadal slávnostnú večeru, na ktorej sa ako aperitív podávala hruškovica. Pokračovalo sa paštétou z husacej pečene s červeným vínom a lesným ovocím. Prítomní si následne pochutnali na grilovanom údenom oštiepku na zemiakovej placke s paradajkovým concassé. Ako hlavný chod kuchári nachystali hovädziu sviečkovú s omáčkou pripravenú z čokolády a červeného vína odrody Alibernet. K tomu sa podávalo zemiakové pyré a karamelizované cibuľky. Celé menu uzatvárala gaštanová torta so šľahačkou a brusnicami. Nechýbali ani rôzne druhy vín a karpatské brandy.

Zeman druhý deň návštevy, piatok 5. apríla, začne slávnostným aktom kladenia venca k Pamätníku M. R. Štefánika. Stretne sa tiež s primátorom hlavného mesta Milanom Ftáčnikom a pobyt v Bratislave ukončí obedom podávaným predsedom Národnej rady SR Pavlom Paškom.