Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Chorých na chrípku opäť pribudlo

Ilustračné foto. Foto: TASR

Najvyššia chorobnosť bola v Nitrianskom kraji, najnižšia v Košickom.

Trnava 19. januára (TASR) – Chorých v čakárňach lekárov opäť pribudlo. Počas týždňa nahlásili 54.203 akútnych respiračných ochorení vrátane chrípky. Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 12,2 percenta.

"Najviac chorých bolo v Bratislavskom kraji, najmenej v Prešovskom," povedal hlavný hygienik Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Najčastejšie, rovnako ako predminulý týždeň, ochoreli deti do päť rokov.

Chrípku a jej podobné ochorenia diagnostikovali lekári u 6184 ľudí, čo predstavuje 11,4 percenta z celkového počtu hlásených ARO. Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 36,3 percenta, informoval Mikas. Najvyššia chorobnosť bola v Nitrianskom kraji, najnižšia v Košickom.

Pre chrípkové prázdniny museli zatvoriť jedny jasle, sedem materských a desať základných škôl. Z dôvodu zvýšenej chorobnosti vydali v Žilinskom kraji zákaz návštev v zariadení pre seniorov v Bytči a psychiatrickej liečebni v Sučanoch.

Od začiatku chrípkovej sezóny 2017/2018 lekári doteraz zaznamenali 11 prípadov ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI). Tento týždeň sa nový prípad nezaznamenal.

Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašľaní a kýchaní. Nie každé prechladnutie či kašeľ však automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Najdostupnejšou a najúčinnejšou špecifickou ochranou pred chrípkou je každoročné očkovanie, na Slovensku ho hradia všetky zdravotné poisťovne.

V Trnavskom kraji počet chorých na chrípku stále stúpa


Vzostup o takmer 18 percent v prípade akútnych respiračných ochorení (ARO) a o 33 percent vyšší počet chorých na chrípku zaznamenali zdravotníci počas tretieho kalendárneho týždňa v Trnavskom kraji. Spolu bolo v evidencii 6177 pacientov s ARO a 833 s chrípkou.

Najvyššia chorobnosť bola v okrese Dunajská Streda, kde bolo v prepočte na 100.000 obyvateľov 2001 pacientov. Najvyšší percentuálny výskyt chorobnosti je vo vekovej kategórii detí do päť rokov. "U 1,8 percenta ochorení bol hlásený komplikovaný priebeh, najčastejšie zápalom prínosových dutín," informovala Dagmar Kollárová z odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave.

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia stúpla v Žilinskom kraji o 23,9 %


Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) vzrástla v treťom kalendárnom týždni v Žilinskom kraji v porovnaní s predchádzajúcim o 23,9 percenta, čo predstavuje 1946 chorých na 100.000 obyvateľov. TASR o tom informovala Gabriela Košecká z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline.

Chorobnosť stúpla najmä v okrese Tvrdošín (+50,6 percenta) a vo vekovej skupine od šesť do 14 rokov (+40,7 percenta). Najvyššia chorobnosť na ARO bola vo vekovej skupine do päť rokov (5149,1 chorých na 100.000 obyvateľov). "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 2,5 percenta chorých, najčastejšou komplikáciou bol zápal prínosových dutín," uviedla Košecká.

Pri chrípke a chrípke podobných ochoreniach zaevidoval RÚVZ 1112 hlásení, čo predstavuje chorobnosť 272 chorých na 100.000 obyvateľov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla chorobnosť o 86,42 percenta. Vzostup chorobnosti zaznamenali najmä vo vekovej skupine od 20 do 59 rokov (+110,67 percenta) a v okrese Tvrdošín (+278,3 percenta). Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola v skupine do päť rokov (774,43 chorých na 100.000 obyvateľov), dodala Košecká.

Chorobnosť na respiračné ochorenia v Košickom kraji vzrástla o 10 percent


Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v Košickom kraji v tomto týždni stúpla v porovnaní s predchádzajúcim o 10,5 percenta. Informoval o tom Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Košice.

Chorobnosť dosiahla úroveň 1784,6 chorého na 100.000 obyvateľov. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola u detí do päť rokov.

Lekári v kraji hlásili tento týždeň celkovo 7783 ochorení. Z tohto počtu bolo 464 prípadov chrípky a jej podobných ochorení. Komplikovaný priebeh chorôb malo 175 ľudí, najčastejšie to boli zápaly prínosových dutín.

Výchovno-vzdelávací proces bol pre chorobnosť počas týždňa prerušený v siedmich zariadeniach. Išlo detské jasle a materskú školu v okrese Trebišov a spolu päť základných škôl v okresoch Košice-okolie, Michalovce a Sobrance.