Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Odborník: Alergia na bodnutie osou či včelou sa dá účinne liečiť

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Alergénová imunoterapia je podľa jeho slov liečebný aj preventívny postup, pretože slúži jednak na prevenciu vzniku alergických prejavov, no lieči aj už existujúcu alergiu.

Bratislava 11. júla (TASR) - Alergiu na bodnutie osou či včelou možno účinne liečiť alergénovou imunoterapiou. Vďaka liečbe tak bude pri opakovanom bodnutí alergická reakcia významne nižšia alebo žiadna. Poukázal na to prezident Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie Miloš Jeseňák.

Upozornil na to, že bodnutie blanokrídlym hmyzom môže u niektorých ľudí vyvolať vážnu, až život ohrozujúcu anafylaktickú reakciu. "Príznaky anafylaxie majú rôznu podobu. Môžu sa prejavovať opuchom, žihľavkou, sťaženým dýchaním, nevoľnosťou či vracaním. U niektorých ľudí môžu dokonca spôsobiť zástavu srdca a dýchania. Takáto reakcia si vyžaduje nielen urgentnú pomoc, ale i následnú liečbu, pretože každé ďalšie bodnutie predstavuje pre pacienta ďalšie potenciálne ohrozenie života," vysvetlil.

Alergénová imunoterapia je podľa jeho slov liečebný aj preventívny postup, pretože slúži jednak na prevenciu vzniku alergických prejavov, no lieči aj už existujúcu alergiu. Princíp spočíva v pravidelnosti podávania alergénu, vďaka čomu si imunitný systém nanovo buduje toleranciu. "Imunitnému systému pravidelne ponúkame, v tomto prípade formou injekcií, konštantné presné množstvo daného alergénu," ozrejmil Jeseňák. Dodal, že riziko alergickej reakcie pri liečbe je veľmi nízke, a to približne 0,1 až 0,5 percenta.

Záujem pacientov o túto liečbu podľa jeho slov každoročne stúpa, a to aj vďaka edukácii. "Za naše centrum je to vyše 80 pacientov, ktorí už boli odliečení alebo sú v liečbe. Rádovo ju celkovo dostáva okolo 400 až 500 pacientov," priblížil. Začať s ňou možno od piatich rokov, v istých prípadoch však aj skôr. "Ak máme mladšie deti, ktoré mali systémovú alergickú reakciu, môžeme túto liečbu začať aj skôr s tým, že dolná limitácia tam naozaj nie je," vysvetlil Jeseňák. Priblížil, že zdravotná poisťovňa hradí približne 90 percent ceny lieku.