Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

ZÁZNAM: TK koaličných strán k Mečiarovým amnestiám

Predseda Smer-SD a premiér Robert Fico (uprostred), predseda SNS a predseda parlamentu Andrej Danko (vľavo) a predseda Most-Híd a podpredseda NR SR Béla Bugár počas spoločnej tlačovej konferencie lídrov koaličných strán na tému Mečiarových amnestií na Úrade vlády SR v Bratislave 15. marca 2017. Foto: FOTO TASR - Martin Baumann

Pozrite si záznam.

Bratislava 15. marca (TASR) – Na svete je legislatívny návrh, ako ústavnou cestou zrušiť Mečiarove amnestie. Na spoločnej dnešnej tlačovej konferencii ho predstavili predsedovia troch koaličných strán - Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd. Kompromisným ústavným riešením, ku ktorému dospeli, sa dnes bude zaoberať vláda SR.

Na rokovanie kabinetu koalícia predkladá návrh na zmenu Ústavy SR, ktorý zavádza novú kompetenciu pre Národnú radu SR zaoberať sa aj do budúcnosti spornými amnestiami a milosťami prezidenta SR. Ich prípadné zrušenie parlamentom vždy bude musieť odobriť Ústavný súd (ÚS) SR.

Na rokovanie vlády ide aj návrh ústavného zákona na zrušenie Mečiarových amnestií a milosti prezidenta Michala Kováča. Ním by sa mal parlament zaoberať až vtedy, keď nadobudne účinnosť novela Ústavy SR. V prípade, že sa nájdu tri pätiny hlasov poslancov, ktoré ho podporia, sa dostane vec na Ústavný súd. Ten v lehote 60 dní rozhodne, či bude rozhodnutie Národnej rady SR platiť.

Uvedené riešenie koaliční lídri označili za historický kompromis. Zároveň je podľa nich v súlade s ich doterajšími postojmi k dlhoročnej otázke zrušenia Mečiarových amnestií. "To, čo sme dokázali za posledné tri dni, je dôkazom toho, že táto vládna koalícia je akcieschopná a snaží sa hľadať ústavné riešenia problémov, ktoré niekedy sme možno nevedeli jednoznačne a bez akýchkoľvek pochybností dostať do polohy riešenia," vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

Podľa predsedu SNS Andreja Danka je historický kompromis, ktorý sa podarilo dosiahnuť, jedinečný a zaslúži si ocenenie všetkých, ktorí sa o jeho nájdenie zaslúžili. "Podstata spočíva v tom, že právny poriadok Slovenskej republiky nemal do dnešných dní opravný ani mimoriadny opravný prostriedok v prípade individuálneho zlyhania prezidenta SR," povedal Danko. Inštitút sa teraz podľa jeho ďalších slov zavádza aj s poistkou v podobe preskúmania rozhodnutia Národnej rady SR Ústavným súdom.

Po rozhodnutí ÚS, ktorý potvrdí výsledok hlasovania parlamentu o zrušení Mečiarových amnestií, sa automaticky zrušia všetky rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní z minulosti, ktoré boli prijaté na základe amnestie, ozrejmil predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Vyjadril radosť, že sa po dlhom čase konečne podarilo nájsť riešenie tejto otázky.

"Koľko vlád sa snažilo takýmto spôsobom to vyriešiť, vyzerá to tak, že toto bude vláda, ktorá ponúkne možnosť opozícii a zároveň môžeme, ak je úprimná snaha, dokončiť to dielo," povedal Bugár.

Predseda parlamentu Andrej Danko informoval, že bezprostredne po tlačovej konferencii absolvuje zasadnutie poslaneckého grémia. Chce hovoriť s predsedami opozičných zoskupení v parlamente a hľadať u nich podporu pre koaličné riešenie zrušenia amnestií Vladimíra Mečiara.

Na otázku, čo by mohlo nastať po zrušení amnestií, premiér Robert Fico odpovedal, že orgány činné v trestnom konaní budú mať zelenú. "Budú mať možnosť pokračovať ďalej. Čo dosiahnu alebo nedosiahnu, je už mimo nás," vysvetlil s tým, že otázka potrestania vinníkov amnestovaných činov sa nedá dopredu jasne zodpovedať.

Amnestie udelené v roku 1998 vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša.