Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zákon o registri mimovládnych organizácií predloží Saková v septembri

Na archívnej snímke ministerka vnútra SR Denisa Saková. Foto: TASR - Roman Hanc

Návrh zákona by mal zahŕňať legislatívny rámec ich pôsobenia a financovania.

Bratislava 11. júla (TASR) - Ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer-SD) predloží do parlamentu zákon o registri mimovládnych neziskových organizácií v septembri. Uviedla to počas pondelňajšieho stretnutia s predstaviteľmi mimovládnych organizácií. Návrh zákona by mal zahŕňať legislatívny rámec ich pôsobenia a financovania.

Saková upozornila, že jej snahou je, aby bol zákon o registri mimovládnych organizácií odsúhlasený v podobe, v akej ho vypracovalo ministerstvo vnútra a Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti v spolupráci s mimovládnymi organizáciami. "Pôsobíte v oblastiach, kde štát vzhľadom na svoje kompetencie pôsobiť nemôže, a v ktorých privátna sféra nechce pôsobiť, nakoľko tam nie je možnosť zisku," povedala Saková zástupcom organizácií.

Predstavitelia občianskeho sektora sa zjednotili v rámci Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie (MNO), ktorú vnímajú ako priestor na dialóg so štátom. "Sme pripravení pokračovať s vládou v dialógu o občianskom sektore. V tejto súvislosti chceme jasne deklarovať, že sa nebránime diskusii o financovaní či zvyšovaní transparentnosti občianskeho sektora," povedal po stretnutí s ministerkou Marcel Zajac, predseda Komory mimovládnych organizácií v Rade vlády pre MNO.