Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Zákon o poslancoch sa zatiaľ rušiť nebude

výsledok hlasovania o eurovale, ktorý NRSR schválila. Euroval podporili všetci prítomní poslanci SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd a Smer-SD (iba Dušan Čaplovič pri hlasovaní vytiahol kartu). Proti boli všetci zákonodarcovia SaS okrem Martina Fecka (zdržal sa) a SNS, ako aj Peter Zajac, Ondrej Dostál, Peter Osuský (všetci OKS) a Igor Matovič (nezávislý). Okrem Fecka sa zdržali hlasovania aj nezávislí poslanci Anna Belousovová a Rudolf Pučík. Foto: TASR/Martin Baumann

Dohodli sa na tom počas dnešného rokovania pracovnej skupiny na zmenu Ústavy SR a ústavných zákonov.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Zákon o poslancoch sa zatiaľ rušiť nebude. Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti totiž stiahnu svoj návrh, o ktorom mal parlament rokovať na aktuálnej schôdzi. Dohodli sa na tom počas dnešného rokovania pracovnej skupiny na zmenu Ústavy SR a ústavných zákonov. Informoval o tom predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD), ktorý je vedúcim skupiny.

Dodal, že postavením zákonodarcov sa skupina bude zaoberať aj naďalej. Zísť by sa mala na začiatku októbrovej schôdze. Mala by sa zaoberať otázkou, či riešiť postavenie poslancov samostatným zákonom alebo len novelou ústavy a rokovacieho poriadku. Paška si dal vypracovať analýzu, z ktorej vyplýva, že väčšina členských krajín EÚ ho rieši v ústave a v rokovacom poriadku, iba dva štáty samostatným zákonom.

Paška bude uprednostňovať "výsostne odborný ústavný pohľad". Pozdáva sa mu skôr riešenie väčšiny členských krajín EÚ. Súčasný zákon o poslancoch považuje, ako väčšina poslancov, za zastaraný a neúčinný. Hoci ho obyčajní navrhujú zrušiť, skupina sa dohodla na tom, že parlament nepôjde "cestou krátkej novely", ale bude sa robiť zásadné riešenie. Skupina dnes neriešila zrušenie imunity sudcov, hoci pôvodne o nej hovoriť mala, ani zníženie počtu poslancov.