Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Zahraničný výbor bude riešiť postoj rezortu k použitiu rakiet KĽDR

Na archívnej snímke Vladimíra Marcinková (SaS). Foto: TASR Jakub Kotian

Poslankyňa Vladimíra Marcinková (SaS) na tlačovej konferencii zároveň informovala, že žiadala zaradiť svoj návrh uznesenia NR SR na rokovanie aktuálnej schôdze NR SR.

Bratislava 16. januára (TASR) - Členovia Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR majú v stredu (17. 1.) rokovať o postoji Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR k spoločnému vyhláseniu členských krajín EÚ a NATO k použitiu severokórejských rakiet pri ruskom útoku na Ukrajinu. Člen výboru Juraj Krúpa (SaS) informoval, že na výbor pozvali ministra zahraničných vecí Juraja Blanára (Smer-SD).

Poslankyňa Vladimíra Marcinková (SaS) na tlačovej konferencii zároveň informovala, že žiadala zaradiť svoj návrh uznesenia NR SR na rokovanie aktuálnej schôdze NR SR. Parlament to nepodporil, návrhom by sa mali poslanci zaoberať na ďalšej riadnej schôdzi. Predloženie uznesenia avizovala Marcinková ešte minulý týždeň. Žiada v ňom, aby sa Slovensko pridalo ku krajinám, ktorí odsúdili ruské útoky strelami z KĽDR na Ukrajine.

Spojené štáty spolu so svojimi partnermi odsúdili v utorok presuny zbraní medzi Severnou Kóreou a Ruskom vrátane použitia severokórejských balistických rakiet proti Ukrajine na prelome rokov. Vyhlásenie podpísalo takmer 50 krajín vrátane Spojených štátov, Kanady, Austrálie, Japonska a všetkých krajín Európskej únie okrem Slovenska a Maďarska. Blanár vtedy avizoval, že Slovensko je pripravené odsúdiť presun zbraní medzi medzi Ruskom a Severnou Kóreou po predložení relevantných dôkazov. Premiér Robert Fico (Smer-SD) vyhlásil, že vláda odsúdi porušenie medzinárodných dohôd o zákaze používania balistických rakiet, ak sa tak preukáže.