Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Za slušné Slovensko: Ministrom vnútra by nemal byť nominant Smeru-SD

Na snímke uprostred zľava zástupcovia z iniciatívy Za slušné Slovensko Peter Nagy, Karolína Farská, Juraj Šeliga počas tlačovej konferencie iniciatívy Za slušné Slovensko na tému: Iniciatíva Za slušné Slovensko a otázka ministerstva vnútra SR. Foto: TASR - Marko Erd

Predstavitelia iniciatívy nevylúčili ďalšie pokračovanie celoslovenských protestov.

Bratislava 23. apríla (TASR) – Ministerstvo vnútra by nemalo byť pod kontrolou vládnej strany Smer-SD. Pred sídlom Úradu vlády SR na to v pondelok apelovali organizátori celoslovenských protestov Za slušné Slovensko. Rezort by mal podľa nich viesť nezávislý človek, ktorý nie je nominantom Smeru-SD, ani nie je s touto stranou prepojený, inak sa nepodarí obnoviť dôveru ľudí v štátnu moc po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.



Tlačovú konferenciu občianska platforma zvolala po tom, ako sa jej nepodarilo stretnúť s predsedom vlády Petrom Pellegrinim (Smer-SD). O prijatie požiadali minulý utorok (17.4.) po rezignácii ministra vnútra Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) a po tom, ako premiér Pellegrini oznámil, že policajný prezident Tibor Gašpar ku koncu mája skončí vo funkcii. Z Úradu vlády SR prišla odpoveď, že premiér sa môže s nimi stretnúť najskôr 10. mája, priblížila organizátorka protestov Karolína Farská.

To je podľa Farskej prineskorý termín vzhľadom ma vážnosť situácie a fakt, že nominácia nového ministra vnútra má byť oznámená už tento týždeň. „Cez víkend sme videli, že premiér si našiel čas kopať zemiaky a ísť na hokej s tým, že my sme mu už vopred komunikovali, že sme ochotní sa s ním stretnúť hocikedy, aby mu to vyhovovalo,“ uviedla študentka.

„To, čo sme chceli povedať pánovi premiérovi priamo a hovoríme mu to aj dnes je, že ministerstvo vnútra by nemalo byť pod kontrolou strany Smer-SD, ministerstvo by mal riadiť nezávislý človek, ktorý nie je nijakým spôsobom prepojený na stranu Smer-SD, alebo nie je nominantom strany Smer-SD,“ priblížil ďalší organizátor protestov Juraj Šeliga. Takýto apel smeruje okrem premiéra i na predsedov zvyšných koaličných strán Andreja Danka (SNS) a Bélu Bugára (Most-Híd).

„V prvom rade je to otázka, že či to meno vyberie premiér, alebo mu bude nadiktované. A potom sú tu aj koaliční partneri a je tu celá Národná rada. Ak im ide o obnovenie dôvery ľudí v štátnu moc, tak tá dohoda môže byť naprieč politickým spektrom,“ vysvetlil Šeliga ich predstavu. Po vražde Kuciaka a Kušnírovej podľa neho vznikla nová situácia a už sa nemožno odvolávať na koaličnú zmluvu, ktorá ministerstvo zaručuje najsilnejšej vládnej strane. „Aby to nebol nominant strany Smer-SD požadujeme preto, že ministerstvo vnútra je dnes úplne kľúčovým rezortom a je to nevyhnutné, ak politici chcú, aby ľudia verili, že sa korupcia bude vyšetrovať, že nastanú systémové zmeny,“ doplnil.



Predstavitelia iniciatívy nevylúčili ďalšie pokračovanie celoslovenských protestov. „Táto otázka je pre nás stále aktuálna, komunikujeme s ľuďmi z regiónov, ktorí sú tiež ochotní a schopní ísť s nami ďalej do ulíc v prípade, že bude treba reagovať na politickú situáciu,“ ozrejmil Peter Nagy s tým, že na budúci týždeň uskutočnia celoslovenské stretnutie, na ktorom budú diskutovať o ďalších krokoch platformy.