Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Za korupciu odsúdili vedúceho katastrálneho úradu na dvojročný trest

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor sa proti nemu odvolal, rozhodne Najvyšší súd SR. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal obžalobu na ŠTS koncom júna.

Pezinok 21. októbra (TASR) - Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) odsúdil v pondelok Petra M. - vedúceho oddelenia zápisov práv k nehnuteľnostiam katastrálneho odboru Okresného úradu v Novom Meste nad Váhom na dvojročný podmienečný trest.

"ŠTS v trestnej veci obvineného JUDr. P. M. pre pokračovací zločin prijímania úplatku vyhlásil 21. októbra rozsudok, v ktorom obžalovaného uznal za vinného z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku a uložil mu úhrnný trest odňatia slobody vo výmere dvoch rokov s podmienečným odkladom na dva roky. Súd mu ďalej uložil trest zákazu činnosti, a to výkonu povolania v štátnej službe na tri roky," informovala TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor sa proti nemu odvolal, rozhodne Najvyšší súd SR. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal obžalobu na ŠTS koncom júna. "Peter M. vo februári 2018 v budove okresného úradu prijal od osoby A. K. finančnú hotovosť nepresahujúcu 50 eur za to, že ako vedúci oddelenia zápisov práv k nehnuteľnostiam katastrálneho odboru okresného úradu v konaní návrhu na vklad, po zistení nedostatkov tohto návrhu, ktoré by inak odôvodňovali prerušenie konania o návrhu na vklad, osobu upozornil na tieto nedostatky. Po ich odstránení vo veci ďalej pokračoval v konaní bez prerušenia," priblížila obžalobu hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Ako ďalej uviedla, v marci 2018 si zase nechal sľúbiť a následne aj žiadal od osoby R. P. palivové drevo za to, že poskytne pomoc v katastrálnom konaní v súvislosti s odstránením duplicity vlastníctva pozemkov v urbárskej spoločnosti.

"V marci 2018 si od osoby P. V. nechal sľúbiť úplatok vo forme vybavenia zamestnania pre svoju dcéru v advokátskej kancelárii, ako aj v inej presne neustálenej forme za to, že osloví starostu obce, aby v zmysle zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku vydal potvrdenie o existencii vzťahu blízkej osoby medzi predávajúcim a kupujúcimi. Na druhý deň prijal od osoby finančnú hotovosť vo výške 50 eur za oslovenie starostu, ktorý predmetné potvrdenie vydal," dodala ďalej hovorkyňa.