Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Z hnutia Slovensko odchádza viacero členov, kritizujú prístup vedenia

Na snímke Peter Kremský. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ako dôvod uviedli chýbajúci kritický prístup a ochotu férovo diskutovať aj o nepríjemných témach.

Bratislava 13. februára (TASR) - Viacerí členovia odchádzajú z hnutia Slovensko pre nekritický prístup vedenia, netransparentné skladanie kandidátky či pre politickú izoláciu. O ukončenie členstva požiadali Peter Kremský, Mária Šofranko, Veronika Gmiterko, Vojtech Tóth, Peter Liba a Ján Marosz. Hnutie Slovensko pre TASR reagovalo tým, že jeho protikorupčné pravidlá neumožnili vyjsť v ústrety požiadavkám bývalých členov.

"Po viacerých neúspešných pokusoch o zmenu fungovania v rámci hnutia Slovensko (bývalé OĽANO), sme sa rozhodli ukončiť členstvo a spoluprácu s hnutím Slovensko pod vedením Igora Matoviča," uviedli v spoločnom stanovisku. Ako dôvod uviedli chýbajúci kritický prístup a ochotu férovo diskutovať aj o nepríjemných témach. Hovoria o politickej izolácii a nepremyslených krokoch vedenia, napríklad uponáhľaná zmena názvu hnutia.

Členmi hnutia sa podľa vlastných slov stali, aby sa zasadili za rozvoj a zlepšovanie života v krajine i za očistu verejného života. "Za posledný rok sa však do politiky bývalého OĽANO dostalo stále viac populizmu, konfliktnosti a politického obchodovania," uviedli s tým, že vedenie hnutia nie je otvorené diskusii a kritické pripomienky ignoruje alebo bagatelizuje. V hnutí podľa nich prevládajú individuálne záujmy a o všetkom rozhoduje "pár spriaznených ľudí".

Za poslednú kvapku označili odchádzajúci členovia kandidatúru predsedu hnutia v prezidentských voľbách. "Pre nás ľudia s iným názorom nie sú nepriateľmi, spoluprácu a slušnú diskusiu považujeme za veľmi dôležitú," dodali.

"Protikorupčné pravidlá hnutia Slovensko neumožnili vyjsť v ústrety požiadavkám našich bývalých kolegov. Prajeme im všetko dobré v budúcom politickom živote," uviedlo hnutie v reakcii.