Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Z eurofondov pôjde 50.000 eur na elektronizáciu školských knižníc

Cieľom projektu je podpora aktivít zameraná na aplikáciu informačných a komunikačných technológií, internetizáciu školských knižníc či zvyšovanie čitateľskej gramotnosti žiakov.

Bratislava 9. marca (TASR) - Ministerstvo školstva vyčlenilo 50.000 eur z eurofondov na elektronizáciu školských knižníc. Z pridelených prostriedkov si môže škola zakúpiť napríklad počítačovú zostavu do knižnice, tlačiareň, čítačku čiarových kódov či knihy v printovej alebo digitálnej forme.

Školy môžu získať príspevok maximálne vo výške 3000 eur. Na financovaní projektu sa však musí podieľať aj zriaďovateľ, a to najmenej piatimi percentami z celkových nákladov. Peniaze školy dostanú v rámci projektu Elektronizácia a revitalizácia školských knižníc. Výzvu na prekladanie žiadostí ministerstvo zverejnilo v týchto dňoch. "Projekt pomôže skvalitniť knižnično-informačné služby žiakom, pedagogickým a nepedagogickým zamestnancom, prípadne členom miestnej komunity," povedal šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD).

Cieľom projektu je podpora aktivít zameraná na aplikáciu informačných a komunikačných technológií, internetizáciu školských knižníc či zvyšovanie čitateľskej gramotnosti žiakov. Záujemcovia môžu predkladať svoje žiadosti do 15. apríla 2013 odboru školstva obvodného úradu v sídle kraja, pričom projekt sa musí uskutočniť v období od 1. septembra do 30. novembra tohto roka. Žiadateľ môže predložiť len jeden projekt. Projekty bude posudzovať odborná komisia, ktorá vyhodnotí ich využiteľnosť vo výchovno-vzdelávacej činnosti, ako aj účasť žiakov, rodičov a miestnych obyvateľov na projekte. Dôraz sa bude klásť aj na ekonomickú efektívnosť, kreativitu a inovatívne prvky.

Ministerstvo školstva vyhlásilo uvedenú výzvu už po šiesty raz. Doteraz sa do realizácie rozvojového projektu prihlásilo 2059 základných a stredných škôl. "Z tohto počtu bolo podporených 584 základných a stredných škôl celkovou sumou 1.849.277 eur," informoval ministrov hovorca Michal Kaliňák.