Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Vyšetrovanie mimoriadnej udalosti v Bani Nováky je pred ukončením

Na snímke leteckí záchranári ošetrujú zraneného baníka na parkovisku pred baňou v Novákoch v stredu 26. apríla 2023. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Koncom apríla tohto roka si tam pravdepodobne zapálenie a vyhorenie metánu vyžiadalo zranenie deviatich baníkov.

Nováky 19. októbra (TASR) - Odborníci čoskoro ukončia vyšetrovanie mimoriadnej udalosti v Bani Nováky. Koncom apríla tohto roka si tam pravdepodobne zapálenie a vyhorenie metánu vyžiadalo zranenie deviatich baníkov. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

Rezort v blízkom období očakáva spísanie záverečnej zápisnice o vyšetrovaní. "Po jej odsúhlasení a podpísaní všetkými účastníkmi vyšetrovania bude do 14 dní vyhotovený odborný posudok. Oba dokumenty budú zaslané i Policajnému zboru, ktorý si zároveň dal vypracovať vlastný odborný posudok," uviedlo ministerstvo.

K pravdepodobným príčinám nešťastia sa MH SR nevyjadrilo, do celkového uzatvorenia vyšetrovania totiž považuje otázky o príčinách podľa jeho vyjadrenia za predčasné.

V Bani Nováky došlo 26. apríla pravdepodobne k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu - metánu. Deväť ľudí utrpelo na mieste popáleniny alebo sa nadýchalo splodín horenia. Zranených prijali do nemocnice v Bratislave, Košiciach a Bojniciach. Štyroch ťažko zranených previezli záchranárske vrtuľníky v kritickom stave. Udalosť okrem obvodného banského úradu vyšetruje i polícia, ktorá vedie trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia. "K dnešnému dňu vyšetrovanie nebolo ukončené, v danej veci neboli doposiaľ vykonaným vyšetrovaním zistené také skutočnosti, ktoré by oprávňovali vzniesť obvinenie konkrétnej osobe," uviedla vo štvrtok pre TASR trenčianska krajská policajná hovorkyňa Ingrid Krajčíková. Vo veci bude možné podľa nej meritórne rozhodnúť až po doručení správy z Obvodného banského úradu v Banskej Bystrici, ktorý vedie samotné vyšetrovanie udalosti.

Na komplexne mechanizovanom stenovom porube na prvom horizonte pokračuje ťažba, povolenie na obnovenie banskej prevádzky vydala vyšetrovacia komisia Obvodného banského úradu v Banskej Bystrici po obhliadke pracoviska ešte 27. apríla.