Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vyhlásili výsledky súťaže Euroscola 2019

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Sedem víťazných stredných škôl sa zúčastní na pracovnom dni Euroscola v Európskom parlamente v Štrasburgu v roku 2019.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Kancelária Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku vyhlásila v piatok výsledky súťaže Euroscola 2019. Víťazom sa stalo Gymnázium Snina. Vo svojom projekte víťazný tím zorganizoval množstvo aktivít k téme európskych volieb - besedy, workshopy, súťaž plagátov, európsku čajovňu či informačný bod Európskej únie (EÚ) na škole.

V rámci projektu si žiaci pozvali viacero hostí, napríklad prezidenta Andreja Kisku či europoslancov Ivana Štefanca, Eduarda Kukana, Miroslava Mikolášika a Moniku Smolkovú, informovala ďalej TASR Soňa Mellak z Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku.

Druhá sa umiestnila Cirkevná spojená škola - Gymnázium Snina s podujatiami euroraňajky, anketa v meste, infopanel na škole či infoletáky o EÚ, tiež na tému eurovolieb. Tretia víťazná škola Obchodná akadémia Prievidza si zvolila tému kampane "Tentoraz idem voliť" a venovala sa jej cez besedy, krížovkársky štvorboj, výstavu euromincí, vysádzanie stromčekov či Open Day Euroscoly pre rodičov.

Sedem víťazných stredných škôl sa zúčastní na pracovnom dni Euroscola v Európskom parlamente v Štrasburgu v roku 2019.

"Voľby do Európskeho parlamentu budú už na budúci rok v máji. Dúfame, že aj projekty škôl, ktoré sa zapojili do tohto ročníka, priblížili mladým ľuďom, o čom Európa je a čo im prináša. Ide aj o ich budúcnosť, preto veríme, že sa nepriaznivá tendencia slabej účasti mladších v eurovoľbách zvráti," povedal riaditeľ Kancelárie EP na Slovensku Robert Hajšel.

Do súťaže Euroscola sa tento rok zapojilo 25 stredných škôl z celého Slovenska. Študenti sa zamerali najmä na eurovoľby, dôvody nízkej účasti Slovákov v týchto voľbách či zvýšeniu povedomia o nich. Venovali sa tiež dobrovoľníckej iniciatíve "Tentoraz idem voliť", Európskemu roku kultúrneho dedičstva, migrácii, bezpečnosti ako aj ochrane životného prostredia.

Tento rok bol už 13. ročníkom súťaže Euroscola, do ktorej sa počas jej existencie zapojilo viac ako 10.000 mladých, a niekoľko tisíc pedagógov a študentov absolvovalo pobyt v Štrasburgu.