Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Schovajte sa pod perinu: Čaká nás chladná noc

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Teplota môže v regiónoch klesnúť až na -3 stupne Celzia.

Bratislava 2. októbra (TASR/TERAZ.sk) - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na utorok (3.10.) výstrahu prvého stupňa pred prízemným mrazom pre celé východné a časť stredného Slovenska. Teplota môže klesnúť až na -3 stupne Celzia. Informuje o tom na svojej internetovej stránke.



Výstraha platí pre Prešovský a Košický kraj a časť Banskobystrického kraja, konkrétne pre okresy Brezno, Revúca a Rimavská Sobota. Meteorológovia ju vydali predbežne na čas od polnoci do 07.00 h. "Vo výške 5 cm nad povrchom sa očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu -3 až 0 stupňov Celzia. Takýto prízemný mráz predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre teplomilné rastliny," upozorňuje SHMÚ.

Aj uplynulá noc bola chladná



Posledná noc bola v rámci uplynulých jesenných dní, keď teploty pozvoľne klesali, najchladnejšia. Miestami sa na niektorých územiach ochladilo na mínus 4 stupne Celzia. "V prízemnej vrstve 5 cm nad povrchom zeme sme mráz zaznamenali aj v nížinách," uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom facebookovom profile. Podľa meteorológov to bola zároveň posledná takáto chladná noc, keďže v ďalších dňoch sa očakávajú teplejšie noci.

Na území Slovenska bolo v posledných dňoch ustálené a suché počasie, majúce niektoré prvky babieho leta, napr. slnečné a ustálené počasie. "Babie leto je definované ako obdobie teplého počasia a práve prílev chladnejšieho vzduchu, s výskytom maximálnej dennej teploty pod alebo na úrovni dlhodobého priemeru, preň nie je typické," píše SHMÚ.