Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

PRVÝ POLROK 2018: Vražda J.Kuciaka, ľudia v uliciach, demisia R. Fica

Foto: TASR

Prvý polrok 2018 bol pre slovenskú politickú scénu turbulentným obdobím. Pozrite sa, čo všetko sa za prvých šesť mesiacov udialo.

Bratislava 29. decembra (TASR/Teraz.sk) - Prinášame výberovú chronológiu udalostí zo slovenskej politickej scény v prvom polroku 2018.

JANUÁR



1. januára - Prezident SR Andrej Kiska ocenil pri príležitosti 25. výročia vzniku Slovenskej republiky (SR) 25 osobností spoločenského a kultúrneho života.

1. januára - Najväčšia slovenská detská nemocnica sídliaca na bratislavských Kramároch sa pretransformovala na Národný ústav detských chorôb (NÚDCH).

5. januára - Prezident SR Andrej Kiska odvolal siedmich sudcov nad 65 rokov.

8. januára - Ladislav Miko sa v Bratislave oficiálne ujal funkcie vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.
Na snímke nový vedúci Zastúpenia Európskej komisie Ladislav Miko počas rozhovoru pre TASR 28. januára 2018 v Bratislave.
Foto: TASR/MArtin Baumann


9. januára - Prvá cesta rakúskej ministerky zahraničných vecí Karin Kneisslovej viedla na Slovensko. Prijal ju aj prezident SR.

9. januára - Predseda vlády SR Robert Fico sa zúčastnil na Pražskom hrade na začiatku tamojších osláv 100. výročia založenia Československa a 25 rokov od vzniku Českej republiky.

20. januára - Predsedom nového politického hnutia Progresívne Slovensko sa stal jeden z jeho zakladateľov Ivan Štefunko. Rozhodli o tom zakladajúci členovia hnutia na ustanovujúcom sneme v Žiline.
Novozvolený predseda hnutia Progresívne Slovensko Ivan Štefunko, 20. január 2018.
Foto: TASR - Branislav Račko


30. januára - Poslanecké sľuby v Národnej rade (NR) SR zložili historička Natália Milanová a zdravotná sestra Elena Červeňáková (obe OĽaNO), náhradníčky za Eriku Jurinovú a Jozefa Viskupiča, ktorí boli zvolení za županov.

31. januára - Pamiatkový úrad vyhlásil budovu Slovenského rozhlasu v Bratislave za národnú kultúrnu pamiatku. Budova je verejnosti známa ako "obrátená pyramída".

31. januára – Múzeum holokaustu v Seredi dostane finančné prostriedky z rezervy vlády prostredníctvom Ministerstva kultúry SR v objeme 850.000 eur. Návrh rezortu financií schválila vláda.

31. januára - Najvyšší súd SR definitívne stopol projekt ťažby uránu v lokalite Čermeľ – Jahodná.

31. januára – Ďalší dvanásti Slováci získali izraelské štátne vyznamenanie Spravodliví medzi národmi.

FEBRUÁR



1. februára - Do parlamentu nastúpil Radoslav Pavelka (SaS) ako náhradník za nového bratislavského župana Juraja Drobu (SaS).

6. februára - Štátny tajomník ministerstva školstva Peter Krajňák (Most-Híd) prišiel o polročný plat, porušil zákon o konflikte záujmov. V čase, keď už bol štátnym tajomníkom, bol totiž aj členom dozornej rady v spoločnosti Správa a zimná údržba prešovských ciest, za čo poberal odmenu.

6. februára - Novým členom Rady pre vysielanie a retransmisiu sa stal Milan Blaha.

7. februára – Vláda vymenovala za členov Súdnej rady SR Branislava Jablonku a Magdalénu Hromcovú. V poradí tretím kandidátom Slovenska na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu je sudca Najvyššieho súdu SR Ivan Rumana.

7. februára - Prezident SR Andrej Kiska odcestoval na zimné olympijské hry do juhokórejského Pjongčangu. Spolu s prezidentom vo vládnom špeciáli cestovalo aj sedem hokejistov a generálny manažér hokejových reprezentácií SR Miroslav Šatan.

14. februára – Major Peter Pavlovský zomrel v Bosne a Hercegovine. Slovenský vojak v krajine pôsobil v operácii ALTHEA, bol príslušníkom Veliteľstva Pozemných síl Ozbrojených síl SR, pôsobil v dvoch operáciách v Afganistane a aktuálne bol vyslaný v tretej operácii. Náhle sa mu zhoršil zdravotný stav, okamžite mu bola poskytnutá lekárska pomoc priamo v mieste nasadenia v kempe Butmir v Sarajeve. Bol prevezený do nemocnice, kde zomrel.
Na snímke smútočná ceremónia, pri ktorej s vojenskými poctami naložili telesné pozostatky majora Petra Pavlovského do vládneho špeciálu na letisku v Sarajeve v piatok 16. februára 2018.
Foto: TASR - Marko Erd


14. februára - Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) definitívne zobral resocializačnému centru Čistý deň v Galante akreditáciu.

19. februára - Prezident SR Andrej Kiska absolvoval vlakom oficiálnu návštevu Rakúskej republiky. Vo Viedni sa stretol so svojím rakúskym kolegom Alexandrom Van der Bellenom.

20. februára - Myšlienka spoločnej slovensko-poľskej kandidatúry na zorganizovanie zimných olympijských hier (ZOH) vo Vysokých Tatrách môže byť opäť reálnou témou. Po stretnutí s maršalkom poľského Sejmu Marekom Kuchciňským, ktorý bol v SR na oficiálnej návšteve, to naznačil predseda NR SR Andrej Danko (SNS).

22. februára - Na Národnom konvente o EÚ na Bratislavskom hrade so svojimi príhovormi vystúpili všetci traja ústavní činitelia Andrej Kiska, Andrej Danko a Robert Fico.






22. februára - Ozbrojené sily SR dočasne pozastavili z bezpečnostných dôvodov leteckú prevádzku vrtuľníkov Mi-17.

25. februára – Polícia krátko pred polnocou našla v rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta mŕtve telá muža a ženy. Strelné poranenia hrudníka, resp. hlavy, boli príčinou smrti investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej.

Na nedatovanej snímke slovenský novinár Ján Kuciak, ktorého zavraždili aj so snúbenicou vo Veľkej Mači a ich telá našli v nedeľu 25. februára 2018.
Foto: TASR/AP


26. februára – Vláda ponúkla odmenu milión eur za informácie, ktoré by pomohli odhaliť vraha novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Vyšetrovaním vraždy novinára sa začal zaoberať špeciálny tím.

28. februára - Marek Maďarič (Smer-SD) odstúpil z funkcie ministra kultúry SR. Dôvodom abdikácie bola vražda Jána Kuciaka a jeho priateľky. Oznámil, že sa ostáva radovým členom Smeru-SD. Prezident SR Andrej Kiska jeho demisiu prijal 5. marca 2018. Vedením rezortu bol od 7. marca 2018 dočasne poverený vicepremiér pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD).


28. februára - Hlavná štátna radkyňa Mária Trošková a šéf krízového manažmentu a bezpečnosti štátu na Úrade vlády SR Viliam Jasaň opustili až do vyšetrenia vraždy novinára a jeho priateľky svoje pozície na Úrade vlády SR. Kategoricky odmietli akúkoľvek súvislosť s touto tragédiou. Reagovali tak na medializované informácie, podľa ktorých mali mať väzby na taliansku mafiu, pričom talianska stopa sa spomínala ako jedna z možných pri vyšetrovaní úkladnej vraždy novinára a jeho snúbenice.

MAREC



2. marca - Prezident SR Andrej Kiska sa v Bratislave zúčastnil spomienky na zavraždených Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. V rovnakom čase boli pochody aj v Martine, Brne a Banskej Bystrici a pridali sa i ďalšie mestá.

2. marca - Poslanec Národnej rady SR Igor Janckulík odišiel z klubu Mosta-Híd a vládnej koalície. Považoval za neprípustné, aby ľudia na najvyšších a citlivých politických miestach mali prepojenia na pochybné osoby, ktoré sú dôvodne podozrivé z napojení na mafiu. V parlamente zostal pôsobiť ako nezaradený poslanec.

2. marca - Šéf premiérovej kancelárie Roman Šipoš skončil od apríla svoje pôsobenie na Úrade vlády SR.

2. marca – Tisíce ľudí prišli do centra Bratislavy, aby sa zúčastnili jedného z desiatok spomienkových pochodov za zavraždených mladých ľudí, novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Spomienkové pochody a stretnutia za zavraždených sa konali na viac ako 50 miestach, na Slovensku i po celom svete.


9. marca – V centre Bratislavy sa uskutočnila najväčšia demonštrácia v ére samostatného Slovenska. Na zhromaždení s názvom Postavme sa za slušné Slovenska sa zišli desaťtisíce ľudí. Spoločne žiadali dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a novú dôveryhodnú vládu. Podobné akcie sa konali takmer vo všetkých slovenských mestách.

12. marca - Minister vnútra Robert Kaliňák skončil vo funkcii, chcel aj týmto krokom zachovať stabilitu na Slovensku.


12. marca - Vo funkcii prvého viceprezidenta Policajného zboru SR skončil Jaroslav Málik. Rozhodol sa odstúpiť na vlastnú žiadosť.

12. marca - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľ Špirko podal trestné oznámenie na ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a vysokopostavených policajných funkcionárov.

14. marca - Viktor Stromček (Smer-SD) skončil vo funkcii štátneho tajomníka Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR a tiež vo funkcii splnomocnenca vlády pre prípravu a realizáciu strategických parkov. Návrh na jeho odvolanie z týchto dvoch pozícií schválila vláda.

14. marca - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) je pripravený odstúpiť z funkcie. Oznámili to lídri vládnej koalície.

15. marca - Robert Fico (Smer-SD) skončil vo funkcii predsedu vlády SR, demisiu podal do rúk prezidenta SR Andreja Kisku. Abdikáciu podala aj jeho vláda, ministri však vykonávali funkciu až do menovania nového kabinetu. Poverenie na jeho zostavenie si z rúk Kisku prevzal vicepremiér pre investície Peter Pellegrini. Fico svoj odchod podmienil troma požiadavkami: aby bol nový premiér nominovaný Smerom-SD, aby prezident rešpektoval výsledky parlamentných volieb z roku 2016 a aby rešpektoval súčasnú koaličnú zmluvu. Svojimi podpismi už vyjadrili budúcej vláde podporu všetci poslanci Mosta-Híd, Smeru-SD aj SNS. Fico zostal predsedom Smeru-SD.
Odchádzajúci premiér Robert Fico (vľavo) a prezident SR Andrej Kiska 15. marca 2018 v Bratislave. Robert Fico skončil vo funkcii predsedu vlády SR. Svoju demisiu podal vo štvrtok do rúk prezidenta Andreja Kisku.
Foto: TASR - Martin Baumann


15. marca - František Šebej (Most-Híd) odišiel z parlamentu, vzdal sa mandátu poslanca NR SR.

16. marca – V centre Bratislavy na Námestí SNP sa opäť zišli desaťtisíce ľudí. Na zhromaždení Postavme sa za slušné Slovensko spoločne žiadali predčasné voľby na Slovensku a dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy novinára a jeho snúbenice.

16. marca - Predseda koaličného Mosta-Híd Béla Bugár požiadal o zvýšenú policajnú ochranu. Dostal totiž výhražné emaily vyzývajúce na likvidáciu jeho osoby a ľudí v jeho okolí.

16. marca - Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár po intenzívnej komunikácii s justičnými orgánmi Talianskej republiky zaslal návrh dohody o zriadení spoločného vyšetrovacieho tímu v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Návrh dohody bol zaslaný prostredníctvom Eurojustu.

19. marca - Prezident SR Andrej Kiska dostal zoznam členov novej vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD), ktorý navrhli strany Smer-SD, SNS a Most-Híd.


20. marca - Prezident SR Andrej Kiska tlmočil konkrétne výhrady a požiadal Pellegriniho, aby do 23. marca 2018 navrhol novú zostavu nominantov na členov kabinetu.

21. marca - Peter Pellegrini odovzdal prezidentovi SR druhý návrh na zloženie jeho vlády. Oproti pôvodnému zoznamu, ktorý hlava štátu odmietla, došlo k zmene v nominácii na post ministra vnútra. Ten namiesto Jozefa Ráža ml. zastával Tomáš Drucker, ktorého na poste ministra zdravotníctva vystriedala Andrea Kalavská.

22. marca - Novým predsedom vlády sa stal Peter Pellegrini. Prezident SR vymenoval aj ostatných členov nového kabinetu. K zmene došlo vo funkciách podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, ktorú zastáva Richard Raši (Smer-SD), ministrom vnútra sa stal Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD), zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD), kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD) a spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). Na ostatných postoch zmeny nenastali. Pellegriniho vláda schválila svoje programové vyhlásenie.

22. marca – Nový predseda vlády Peter Pellegrini odcestoval na summit Európskej rady (ER) v Bruseli, kde sa zúčastnil sa na prvej časti dvojdňového summitu. V Bruseli ho potom zastupoval český premiér v demisii Andrej Babiš a na summite eurozóny rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Lídri EÚ na summite ER po prvý raz viedli zásadnú diskusiu o tom, ako zdaňovať veľké digitálne spoločnosti.

23. marca - Expremiér Robert Fico (Smer-SD) sa vrátil do NR SR a ako poslanec parlamentu je členom Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti. Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) je členom Ústavnoprávneho výboru. Lucia Žitňanská (Most-Híd) bola zvolená za členku ľudskoprávného výboru a výboru na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu. Predsedom Mandátového a imunitného výboru Národnej rady SR sa stal Juraj Blanár (Smer-SD), vo funkcii nahradil Richarda Rašiho (Smer-SD). Za šéfku Zahraničného výboru NR SR bola 115 hlasmi zvolená Katarína Cséfalvayová (Most-Híd). Na tomto poste nahradila Františka Šebeja (Most-Híd).

23. marca – Tisíce ľudí si uctili pamiatku novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej na pochode v Bratislave, ktorý zorganizovala iniciatíva #niejenamtojedno.

25. marca – Prezident SR Andrej Kiska si spolu s bývalým prezidentom Spolkovej republiky Nemecko Joachimom Gauckom pripomenuli 30. výročie Sviečkovej manifestácie položením vencov k pamätníku tejto udalosti. V bratislavskej Redute sa konal slávnostný koncert pri tejto príležitosti. Prezident Kiska sa na ňom však nezúčastnil, pretože na akciu pozvali aj zástupcov ĽSNS Mariana Kotlebu.
Prezident SR Andrej Kiska (vpravo) odovzdal štátne vyznamenanie Rádu Bieleho Dvojkríža I. triedy za mimoriadne zásluhy a všestranný rozvoj vzťahov medzi Nemeckou spolkovou republikou a Slovenskou republikou bývalému prezidentovi Spolkovej republiky Nemecko Joachimovi Gauckovi (vľavo).
Foto: TASR Marko Erd


26. marca - Nová vláda získala dôveru poslancov NR SR. Za jej Programové vyhlásenie hlasovalo 81 zo 144 prítomných členov snemovne. Pellegriniho kabinet podporili všetci prítomní poslanci Smeru-SD, SNS aj Mosta-Híd. K podpore sa pridala aj trojica nezaradených členov snemovne Alena Bašistová, Martina Šimkovičová a Rastislav Holúbek.


26. marca - Nový podpredseda vlády Richard Raši sa vzdal mandátu primátora Košíc. Plnenie úloh primátora prevzal viceprimátor Martin Petruško.

26. marca – Niekoľko stoviek ľudí pred budovou parlamentu v Bratislave demonštrovalo proti vysloveniu dôvery vláde Petra Pellegriniho (Smer-SD). Predstavitelia umelcov a osobností z iniciatívy Kultúrny reparát zasa žiadali výmenu ministerky kultúry Ľubice Laššákovej (Smer-SD).

28. marca - Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) potvrdil, že začal podnikať kroky v súvislosti s údajnými podvodmi a zlým hospodárením pri čerpaní poľnohospodárskych dotácií EÚ na Slovensku.

28. marca - V kauze tunelovania nebankoviek Horizont Slovakia a BMG Invest bol Dávid Brtva odsúdený na 9 rokov a spoluobžalovaný Patrik Pachinger na 7 rokov. Najvyšší súd SR potvrdil verdikt z roku 2015. Jozefa M. vylúčil na samostatné konanie, keďže je vážne chorý.
Foto: TASR/Svätopluk Písecký


29. marca - Riaditeľ Národnej protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Róbert Krajmer požiadal o uvoľnenie z funkcie k 1. aprílu 2018. Vedením bol dočasne poverený zástupca riaditeľa.

APRÍL



4. - 6. apríla - Na návštevu Slovenska pricestoval prezident ČR Miloš Zeman. Išlo o jeho prvú zahraničnú návštevu v druhom funkčnom období.

5. apríla – Na bratislavskom Námestí SNP sa opäť zišli desaťtisíce ľudí na zhromaždení Za slušné Slovensko.

5. apríla - Poslanec za Smer-SD Jozef Valocký odstúpil z funkcie generálneho riaditeľa Národného onkologického ústavu (NOÚ) v Bratislave.

6. apríla - Vo veku 60 rokov zomrel na infarkt bývalý predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD).
Kolegovia z NR SR sa zapisovali do kondolenčnej knihy v súvislosti s úmrtím bývalého predsedu NR SR Pavla Pašku v priestoroch Národnej rady SR v Bratislave 6. apríla 2018. Pavol Paška zomrel na infarkt vo veku 60 rokov. Skonal v piatok dopoludnia 6. apríla 2018 v areáli Železničnej nemocnice s poliklinikou Košice.
Foto: TASR - Martin Baumann


9. apríla - K výzbroji Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) patrí druhé dopravné lietadlo C-27J Spartan.

10. apríla - Sudca Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin vysúdil odškodné od Generálnej prokuratúry SR 150.000 eur za to, že vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka na tlačovej konferencii potvrdil novinárom existenciu prepisu telefonátu medzi Harabinom a drogovým dílerom Bakim Sadikim. Rozsudok Okresného súdu Bratislava I nebol právoplatný.

11. apríla – Štátnym tajomníkom Ministerstva zdravotníctva (MZ) sa stal Jaroslav Ridoško (SNS).

11. apríla - Predseda slovenskej vlády Peter Pellegrini odletel na oficiálnu návštevu Českej republiky na pozvanie predsedu českej vlády Andreja Babiša.

11. apríla – Najvyšší súd (NS) SR odsúdil Róberta Okoličányho, považovaného za bosa východoslovenského podsvetia, na doživotný trest odňatia slobody.

14. apríla – Za predsedu novej politickej strany SPOLU - občianska demokracia na jej ustanovujúcom sneme v Poprade zvolili poslanca NR SR Miroslava Beblavého. Podpredsedami sa stali poslanec NR SR Jozef Mihál, poslankyňa NR SR a primátorka Prievidze Katarína Macháčková a ochranár a filmár Erik Baláž.

16. apríla – Minister vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) odstúpil z funkcie. Odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara nebolo podľa neho správne ani spravodlivé.
Na snímke minister vnútra SR Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) oznamuje na tlačovej konferencii, že odstupuje z funkcie v Bratislave 16. apríla 2018.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


17. apríla - Prezident SR Andrej Kiska prijal demisiu ministra vnútra Tomáša Druckera. Vedením rezortu poveril dočasne predsedu vlády Petra Pellegriniho.

17. apríla - Policajný prezident Tibor Gašpar skončí vo funkcii k 31. máju. Oznámil to predseda vlády Peter Pellegrini.

18. apríla - Prezident SR prijal českú veľvyslankyňu na Slovensku Líviu Klausovú na rozlúčkovej audiencii.

18. apríla - Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár podpísal v Haagu s partnermi vznik medzinárodného vyšetrovacieho tímu vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

18. apríla – Prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar požiadal o uvoľnenie z funkcie.

19. apríla - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) prijali nelegislatívne uznesenie o ochrane investigatívnych novinárov v Európe, ktoré bolo reakciou na vraždu slovenského novinára a jeho snúbenice.

19. apríla - Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) so sídlom v Bruseli oznámil, že začal vyšetrovanie údajného zneužívanie fondov Európskej únie na Slovensku, ktoré odhalil zavraždený slovenský novinár Ján Kuciak.

24. apríla – Minister obrany Peter Gajdoš nariadil vykonať celkovú kontrolu náhradných dielcov pre armádne vrtuľníky a lietadlá v skladových zásobách všetkých leteckých základní. Kontrola sa uskutočnila v súvislosti s dočasným pozastavením prevádzky vrtuľníkov Mi-17.

25. apríla – Vláda SR odsúhlasila vyslanie maximálne 152 príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) na územie Lotyšskej republiky.

25. apríla – Zmrazenie platov niektorých ústavných činiteľov pre rok 2017 nebolo v súlade s Ústavou SR. Rozhodol o tom Ústavný súd (ÚS) SR.

25. apríla – Pri príležitosti siedmeho ročníka udeľovania ocenení v oblasti ľudských práv americký veľvyslanec na Slovensku Adam Sterling udelil ocenenia trom Slovákom. Investigatívny novinár Ján Kuciak získal Cenu za transparentnosť in memoriam. Cenu obhajcu ľudských práv získal evanjelický teológ Ondrej Prostredník. Mariana Kováčová, zakladateľka a riaditeľka Centra Slniečko, získala ocenenie v kategórií Odvážne ženy.
Na snímke veľvyslanec Spojených štátov amerických na Slovensku Adam Sterling.
Foto: TASR -Marko Erd


26. apríla - Ministerkou vnútra SR sa stala Denisa Saková. Do funkcie ju vymenoval prezident SR.
Na snímke vpravo prezident SR Andrej Kiska, vľavo novovymenovaná ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer-SD) v Bratislave 26. apríla 2018.
Foto: TASR - Michal Svítok


26. apríla - Prezident SR Andrej Kiska vymenoval Daniela Zmeka za náčelníka Generálneho štábu (GŠ) Ozbrojených síl (OS) SR. Vo funkcii nahradil Milana Maxima, ktorému uplynulo funkčné obdobie.

26. apríla – Na pracovnom sneme strany Smer-SD v Častej-Papierničke si delegáti odhlasovali nové stanovy strany a nové predsedníctvo.

27. apríla – V centre Bratislavy na Námestí SNP žiadali tisíce ľudí predčasné voľby a podpisovali sa pod petíciu za vyhlásenie referenda. Zhromaždenie zorganizovali iniciatívy Hnevám sa, Teraz, Za Slovensko a V teniskách.

MÁJ



2. mája – Predseda vlády Peter Pellegrini odcestoval na pracovnú cestu do Nemecka. V Berlíne rokoval so spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou. Pellegrini odmietol, že by sa Slovensko podieľalo na únose vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha z Nemecka.

2. mája - Bývalý minister hospodárstva a riaditeľ televízie Markíza Pavol R., ktorého polícia v minulosti obvinila z trestného činu prípravy vraždy jeho bývalej obchodnej spoločníčky Sylvie Volzovej, napokon do väzby nešiel. Rozhodnutie bolo právoplatné.
Na snímke exriaditeľ Markízy Pavol R.
Foto: TASR - Jakub Kotian


3. mája - Zvláštnu cenu, ktorú Akadémia Axela Springera v Berlíne udelila in memoriam zavraždenému slovenskému investigatívnemu novinárovi Jánovi Kuciakovi, si v Berlíne prevzali žurnalistova sestra Mária a Peter Bárdy, šéfredaktor internetového portálu Aktuality.sk, pre ktorý Kuciak pracoval. Stalo sa tak pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače.

4. mája – Sudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku vydal európsky aj medzinárodný zatýkací rozkaz na odsúdeného Róberta Okoličányho a európsky zatýkací rozkaz na odsúdeného Jozefa Leška.

5. mája – Spomienkový Koncert pre Martinu a Jána v Gregorovciach v okrese Prešov sa konal na tamojšom futbalovom ihrisku. Koncert pripravili v deň plánovanej svadby Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.
Koncert pre Martinu a Jána v obci Gregorovce, okres Prešov 5. mája 2018. Snímka z vystúpenia skupiny Puding Pani Elvisovej.
Foto: TASR/Milan Kapusta


8. mája - Predseda Smeru-SD a expremiér Robert Fico sa stal šéfom poslaneckého klubu tejto strany v NR SR. Vo funkcii striedal Martina Glváča, ktorý je podpredsedom parlamentu.

9. mája - Poslanci NR SR sa po vyše mesačnej prestávke vrátili do lavíc. Po odchode Jaroslava Ridoška (SNS) na post štátneho tajomníka ministerstva zdravotníctva nastúpil do parlamentu na jeho miesto náhradník Juraj Soboňa (SNS). Poslankyňu Petru Krištúfkovú (Sme rodina) parlament odvolal z Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, ktorého bola členkou. Poslanci tak urobili na návrh podpredsedu SNS Antona Hrnka, ktorému prekážajú Krištúfkovej niekdajšie kontakty na mafiu.

10. mája - Poslankyňa Národnej rady SR Katarína Cséfalvayová vstúpila do strany Most-Híd. Do parlamentu sa dostala so stranou #Sieť, ktorú krátko po voľbách opustila. Prešla do poslaneckého klubu Mosta-Híd, ale dosiaľ nebola členkou strany.

15. mája - Talianskeho podnikateľa Antonina V., na ktorého vydal súd v Benátkach európsky zatýkací rozkaz, eskortovali do Talianska.

16. mája – Slovenská republika vyšle maximálne 152 príslušníkov ozbrojených síl na územie Lotyšskej republiky. Slovenskí vojaci budú pod velením Kanady s možnosťou nasadenia aj na území Litvy, Estónska a Poľska na základe spolupráce s ich ozbrojenými silami a ozbrojenými silami iných členských krajín NATO. Vyslanie 116 hlasmi odobrili poslanci Národnej rady SR.

17. mája – Vietnamský veľvyslanec v Bratislave Minh Trong Duong oficiálne oznámil Ministerstvu zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, že vietnamský podnikateľ Trinh Xuan Thanh nikdy nebol na území SR.
Na nedatovanej snímke je vietnamský podnikateľ a niekdajší stranícky funkcionár Trinh Xuan Thanh.
Foto: TASR/AP


17. mája - V Bratislava sa začala bezpečnostná konferencia GLOBSEC 2018 Bratislava Forum.

23. mája – Takmer 800 starostov a primátorov sa zišlo na 29. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), aj za prítomnosti prezidenta SR, predsedu parlamentu a premiéra.


23. mája - Výročnú správu verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej 111 hlasmi odobrili poslanci Národnej rady SR. Vlani bolo právo na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov porušené v 67 prípadoch.

24. mája - Vyslovenie nedôvery ministerke pôdohospodárstva Gabriele Matečnej (nom. SNS) bolo jediným bodom mimoriadnej schôdze Národnej rady SR, ktorú iniciovali 44 podpismi opozičné strany SaS, OĽaNO a Sme rodina. NR SR vyslovenie nedôvery neodsúhlasila.


25. mája - Zviera sa od septembra viac nemá na Slovensku apriori považovať za vec, ale bude v zákone definované predovšetkým ako živý tvor, cítiaca bytosť. Novelu zákona o veterinárnej starostlivosti 95 hlasmi schválili poslanci NR SR.

25. mája – Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS) predstavila základné východiská pre Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania (NPRVaV) na Slovensku.

29. mája - Zavraždený slovenský novinár Ján Kuciak sa v Štrasburgu stal posmrtne jedným z prvých nositeľov Ceny pre novinárov, informátorov a zástancov práva na informácie.

30. mája - Policajný zbor SR vedie od 1. júna Milan Lučanský. Doterajšieho riaditeľa inšpekcie ministerstva vnútra vymenovala do funkcie policajného prezidenta ministerka vnútra.
Na snímke nový prezident Policajného zboru SR Milan Lučanský počas tlačovej konferencie 30. mája 2018 v Bratislave.
Foto: TASR/AP


31. mája - V Ružinovskej nemocnici na následky fyzického útoku zomrel Filipínec Henry John Serafica Acorda. Ešte 26. mája nadránom sa snažil zabrániť obťažovaniu dvoch žien, za čo ho mal napadnúť 28-ročný Juraj H. z okresu Dunajská Streda.

JÚN



6. júna – Na banskobystrickom námestí pri Morovom stĺpe sa konalo spomienkové stretnutie, ktorým si účastníci uctili pamiatku Henryho Acordu z Filipín, obete brutálneho útoku. Podobné spomienkové stretnutia boli aj v iných mestách na Slovensku.

7. júna - Tri slovenské univerzity skončili v rebríčku QS World University Rankings medzi tisíckou najlepších škôl sveta. Slovenská technická univerzita v Bratislave a Univerzita Komenského v Bratislave skončili na pozícii 751 až 800, Technická univerzita v Košiciach na pozícii 801 až 1000.

8. júna - Prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľa Špirka disciplinárna komisia nepotrestala. Zaoberala sa ním z dôvodu jeho verejných vystúpení ku kauzám spojeným s exministrami Robertom Kaliňákom a Jánom Počiatkom (obaja Smer-SD).

9. júna - Poslankyňa NR SR a exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) sa vzdala postu podpredsedníčky Mosta-Híd. Ostala radovou členkou strany aj súčasťou poslaneckého klubu.
Na snímke Lucia Žitňanská.
Foto: TASR - Marko Erd


9. júna - Béla Bugár bude v roku 2019 kandidovať za prezidenta SR. Snem strany Most-Híd ho nominoval jednohlasne.

13. júna - Na doživotný trest odňatia slobody v kauze šiestich mafiánskych vrážd odsúdil trojčlenný senát Najvyššieho súdu (NS) SR Róberta Lališa alias Kýbla. Verdikt NS SR je právoplatný a nie je možný voči nemu riadny opravný prostriedok. Jozefa Roháča, ktorý je vo väzení v Maďarsku, senát NS SR vylúčil na samostatné konanie. Martin Bihári, známy ako Rus, si má odsedieť 23 rokov, keďže vinu priznal. Alojza Kromku, prezývaného Lojzo Čistič, súd síce uznal vinným, ale upustil od uloženia trestu, lebo už je za mrežami na doživotie.

13. júna - Je na politikoch, aby zabránili rozkladu spoločnosti v dôsledku nedôvery v štát. Znamená to okrem iného vrátiť do verejného priestoru poctivú a citlivú diskusiu, mať odvahu hovoriť korektne a slušne aj o ťažkých témach. Vyzval na to prezident SR Andrej Kiska, keď pred poslancami NR SR predniesol Správu o stave republiky.

14. júna - Novým šéfom Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) sa stal lekár Jozef Korček, nahradil Jána Zvonára, ktorému uplynulo funkčné obdobie.

15. júna - Zástupcovia iniciatívy Za slušné Slovensko podali na Generálnej prokuratúre SR v Bratislave trestné oznámenie na poslanca NR SR a bývalého premiéra Roberta Fica (Smer-SD) za šírenie poplašnej správy a ohováranie. Iniciatíva reagovala na Ficove vyjadrenia k občianskym zhromaždeniam.

15. júna - Poslankyňa NR SR Zuzana Zimenová vstúpila do klubu strany SaS, ktorý tak má 20 poslancov.
Na snímke Zuzana Zimenová.
Foto: TASR - Michal Svítok


15. júna - Dezignovaný český premiér Andrej Babiš zažaloval Slovensko na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu. Dôvodom bolo, že Najvyšší súd (NS) SR 31. mája 2018 zamietol jeho dovolanie v spore s Ústavom pamäti národa (ÚPN) o jeho spolupráci s ŠtB.

18. júna - Telo Filipínca Henryho Acordu previezlo lietadlo letky Ministerstva vnútra SR domov na Filipíny.

18. - 20. júna – Farmári vyšli ráno (18.6.) na traktoroch z Michaloviec do Bratislavy. Po trase sa k nim pridávali aj ďalší protestujúci. Do hlavného mesta dorazili (19.6.) približne o 19.00 h. Nasledujúci deň ich prijal prezident SR Andrej Kiska.


20. júna - Vláda SR vzala späť kandidatúru Ivana Rumanu na dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ. Rozhodnutie prišlo potom, ako výbor zriadený na posudzovanie vhodnosti kandidátov na výkon funkcie sudcu Všeobecného súdu EÚ zaujal k Rumanovi negatívny postoj.

21. júna - Konferencia s názvom "Zastavme šírenie nenávisti na internete: úloha zákonodarcov v dobe internetových veľmocí" bola výsledkom spolupráce medzi predsedom NR SR Andrejom Dankom (SNS) a jeho izraelským kolegom Yuli Y. Edelsteinom.

22. júna - V Bratislave sa uskutočnila v poradí ôsma demonštrácia Za slušné Slovensko. Demonštrantov prišli podporiť aj protestujúci farmári.

27. júna - Vedúci Úradu vlády SR Igor Federič skončil na svojom poste k 30. júnu.
Na archívnej snímke Igor Federič.
Foto: TASR - Martin Baumann


27. júna – Krajský súd v Bratislave (KS) definitívne rozhodol v kauze obžalovaného Martina Macka, ktorý v minulosti napádal ženy fekáliami a močom. Súd jeho odvolanie zamietol, potvrdil uložený podmienečný trest odňatia slobody na 8 mesiacov.