Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

VšZP chce naďalej konštruktívne rokovať o financovaní ANS

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Zástupcovia ANS pritom avizovali, že ak k dohode nedôjde do konca apríla, odporučia svojim členom vypovedať zmluvy.

Bratislava 15. marca (TASR) – Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) má záujem rokovať o finančnom krytí dosahu sociálneho balíčka s Asociáciou nemocníc Slovenska (ANS). Aktuálne rokovania zatiaľ nepovažuje za uzatvorené. Štátna zdravotná poisťovňa tak reagovala na štvrtkovú (14.3.) vyhrážku zástupcov 75 stredných a malých nemocníc, ktorí hovorili o možnom vypovedaní zmlúv.

"VšZP na ostatných dvoch rokovaniach so zástupcami ANS deklarovala, že o ďalších úpravách financovania je pripravená rokovať po 20. apríli 2019. Dovtedy bude schválený obchodno-finančný plán a budú známe údaje o výnosoch za poistné od ekonomicky aktívnych poistencov za prvý kvartál 2019. Na rekreačné poukazy VšZP finančné krytie nemá," uviedla pre TASR Zuzana Štukovská z komunikačného referátu poisťovne.

Zástupcovia ANS pritom avizovali, že ak k dohode nedôjde do konca apríla, odporučia svojim členom vypovedať zmluvy. ANS v tejto súvislosti žiada ministerstvo zdravotníctva o zabezpečenie dofinancovania zdravotníctva v tomto roku, aby sa zabránilo ohrozeniu sociálneho zmieru. Ministerstvo už minulý týždeň potvrdilo, že plánuje otvoriť otázku dofinancovania zdravotníckeho sektora s rezortom financií na najbližších rokovaniach. VšZP tvrdí, že čas, ktorý zostáva do konca apríla, sú v poisťovni pripravení využiť "na konštruktívne rokovania s ANS a aktívnu komunikáciu s akcionárom VšZP".

Neštátne nemocnice vo februári odhadli, že na vyššie mzdy zdravotníkov a sociálny balíček potrebujú v tomto roku navyše 65 až 67 miliónov eur. Na mzdy by malo ísť zhruba 50 miliónov eur, na sociálne balíčky približne 17 miliónov. Na peniazoch potrebných na mzdové náklady sa už nemocnice s VšZP dohodli vo februári.

Štátna zdravotná poisťovňa od začiatku roka navýšila súkromným nemocniciam platby o 30 miliónov eur na rok na zabezpečenie kompenzácie valorizácie miezd a zvýšenie minimálnej mzdy. Od februára VšZP tiež zvýšila mesačné paušály za poskytovanie urgentnej zdravotnej starostlivosti takmer o dvojnásobok, na 32.000 eur.