Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

T. Gašpar zrejme vylúči spoluprácu so svedkom pri vražde Čongrádyho

Nový šéf Policajného zboru SR Tibor Gašpar. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Polícia pôvodne obvinila z Čongrádyho vraždy Viliama M., Ľuboša F., Rolanda Z., Karola M. a Štefana B. Trestné stíhanie je voči nim už zastavené a obvinení boli štyria iní muži.

Bratislava 9. decembra (TASR) - So svedkom, ktorý pôvodne usvedčoval obvinených v prípade vraždy údajného bossa sýkorovcov Petra Čongrádyho, už pravdepodobne nebude možné spolupracovať. Naznačil to policajný prezident Tibor Gašpar. Voči pôvodne obvineným v tomto prípade bolo trestné stíhanie zastavené.

"Je to na zamyslenie, do akej miery pojať dôveryhodnosť niektorých osôb tak, aby sme predčasne neobviňovali niektoré osoby. Stalo sa tak v dvoch prípadoch, zhodou okolností v oboch ide o svedka, ktorý do istej miery sa javil ako dôveryhodný. Dnes vieme, že s ním asi takto pracovať už nebude možné, aj keď treba povedať, že každý prípad je individuálny," povedal Gašpar. Poznamenal tiež, že nie každé obvinenie, musí skončiť podaním obžaloby.

Ďalej uviedol, že ho vzniknutá situácia mrzí a tento svedok bude niesť trestnoprávnu zodpovednosť. "Rozhodne bude niesť zodpovednosť za svoje tvrdenia. Trestný zákon pozná trestné činy krivého obvinenia, krivej výpovede, ohovárania," dodal Gašpar.

Polícia pôvodne obvinila z Čongrádyho vraždy Viliama M., Ľuboša F., Rolanda Z., Karola M. a Štefana B. Trestné stíhanie je voči nim už zastavené a obvinení boli štyria iní muži.

Druhým Gašparom spomínaným prípadom je kauza bývalého šéfa nitrianskej prokuratúry Jozefa M., ktorého obvinili z korupcie. Medzi dôkazmi mali byť aj nahrávky, v ktorých komunikuje osoba s hlasom podobným exprokurátorovi o tom, že za úplatok vykonštruuje trestné stíhanie štyroch mužov z krátenia daní.

"Keby som bol radový vyšetrovateľ, tak počkám na fonoskopiu a potom sa rozhodnem, ale keďže vyšetrovateľ je procesne samostatný a pokiaľ viem, tento priebežne postup konzultoval s dozorovou prokuratúrou, padlo rozhodnutie vznášať obvinenie," povedal dnes Gašpar. Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová potvrdila, že ešte 28. novembra príslušný prokurátor rozhodol o zastavení trestného stíhania Jozefa M. "Pretože je nepochybné, že sa nestal skutok, pre ktorý bolo vedené," povedala.