Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

MIMORIADNE VYSOKÉ ČÍSLO: Volebná účasť dosiahla 61,14 percenta

Ilustračná fotka. Foto: TASR Ondrej Hercegh

Oficiálne výsledky volieb potvrdila na nedeľnej tlačovej konferencii Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 7. apríla (TASR) - Volebná účasť v druhom kole prezidentských volieb dosiahla 61,14 percenta (2.671.279 voličov). Platný hlas odovzdalo 2.652.964 voličov. Oficiálne výsledky volieb potvrdila na nedeľnej tlačovej konferencii Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

"V histórii volieb prezidenta SR to bola druhá najvyššia účasť," zdôraznil predseda Štatistického úradu (ŠÚ) SR Martin Nemky.

"V porovnaní s prvým kolom tohtoročných prezidentských volieb prišlo voliť o takmer 406.000 ľudí viac," priblížil.



Doplnil ďalej, že v mestách a mestských častiach volilo 62,41 percenta voličov, v obciach 59,70 percenta..

V 44 okresoch bola volebná účasť vyššia ako celoslovenský priemer. Výsledky, ktoré sa najviac priblížili celoslovenskému priemeru, zaznamenali v obci Okružná v okrese Prešov.

"Prvou potvrdenou zápisnicou okrskovej volebnej komisie v systéme IVIS bola v sobotu (6. 4.) o 22.08 h zápisnica okrsku č. 1 v obci Svätuš v okrese Sobrance, tou poslednou v nedeľu o 1.38 h bola zápisnica z okrsku č. 49 v bratislavskej Petržalke," dodal predseda ŠÚ SR s tým, že celý proces sumarizácie výsledkov trval 3 hodiny a 56 minút.

Oficiálne výsledky volieb sú zverejnené na volebnom portáli ŠÚ SR volbysr.sk.