Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Koalícia Slovensko a Za ľudí je za zachovanie práva veta v EÚ

Na archívnej snímke Peter Pollák. Foto: TASR - Jakub Kotian

Peter Pollák zdôraznil, že EÚ ako spoločenstvo nie je dokonalá, presadzuje však zachovanie toho, čo funguje.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Obnovenie dôvery v európsky projekt, spolupráca v boji proti korupcii a daňovým únikom či zachovanie práva veta v EÚ pre Slovensko sú prioritami koalície hnutia Slovensko a strany Za ľudí, s ktorými ide do júnových eurovolieb.

"Plne podporujeme proeurópske smerovanie SR a naše ukotvenie v štruktúrach EÚ vnímame ako kľúčové pre demokratickú budúcnosť Slovenska. Sme však eurorealisti,"
povedal na tlačovej konferencii líder kandidátnej listiny koalície Peter Pollák. Zdôraznil, že EÚ ako spoločenstvo nie je dokonalá, presadzuje však zachovanie toho, čo funguje.

Koalícia strán podporuje ochranu vonkajších hraníc EÚ a je proti tomu, aby malé krajiny ako Slovensko doplácali na migračnú krízu v podobe kvót alebo sankcií za to, že v krajine nebudú migranti. Chce tiež bojovať proti extrémizmu a dezinformáciám.

Slovensko podľa hnutia Slovensko a strany Za ľudí nemôže byť zbavené možnosti uplatniť v EÚ právo veta, ak by EÚ chcela "zhora" zasahovať do oblastí, ktoré sú pre náš štát citlivé, napríklad kultúra, dane, rodinná politika, či migrácia.

Európsky projekt nemôže podľa koalície fungovať bez spoločných pravidiel. Koalícia chce tiež podporovať zlepšenie a zefektívnenie výberu daní, boj proti daňovým únikom a korupcii v EÚ. Navrhnúť chce aj posilnenie predaja z dvora a podporu rôznorodosti produkcie.

Presadzovať chce zrušenie alebo aspoň výrazné časové posunutie zákazu spaľovacích motorov v EÚ. Koalícia strán chce presadzovať aj ochranu náboženskej slobody a nebude súhlasiť, aby sa do Charty práv EÚ dostalo napríklad tzv. právo na potrat. Chce tiež dôrazne vyžadovať, aby EÚ dodržiavala zásadu subsidiarity a proporcionality.

Voľby do Európskeho parlamentu sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna. Kandiduje 23 strán a jedna koalícia. Slováci budú voliť 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie. Zakrúžkovať môžu najviac dvoch kandidátov z jednej kandidátnej listiny.