Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Á.Érsek: Možno boli voliči z juhu Slovenska nerozhodní a volili OĽaNO

Na snímke volebný líder strany Most-Híd Árpád Érsek reaguje vo volebnej centrále počas volebnej noci po voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky, 29. februára 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Predstavitelia strany a kandidáti sa v sobotu večer zišli v centrále strany v bratislavskom Novom Meste, čas trávia aj v priľahlej reštaurácii.

Bratislava 29. februára (TASR) - Voliči v južných okresoch Slovenska boli možno nerozhodní a volili hnutie OĽaNO, vyhlásil volebný líder strany Most-Híd Árpád Érsek v reakcii na predbežné výsledky volieb. Vôľu voličov akceptuje, no je to podľa neho pre stranu sklamanie.

"Očakávali sme viac, pretože aj v tejto vláde sme dokázali dosť veľa, čo sa týka južných okresov," dodal Érsek s tým, že pre Most-Híd bude veľmi ťažké mieriť na päť percent. "Táto eufória zobrala so sebou maďarských voličov," reagoval pred novinármi.

Most-Híd bude musieť podľa Érseka urobiť opatrenia v reakcii na výsledky volieb. "Potrebujeme odstup času, kým ľudia zhodnotia, čo sa stalo za tejto vlády, ktorá nebola našou srdcovkou," zhodnotil Érsek s tým, že voliči budú musieť zistiť, čo bude schopná pre južné regióny urobiť nasledujúca vláda.

Érsek si podľa svojich slov nevie vysvetliť, prečo sa Most-Híd predbežne ocitol na nižších priečkach ako Maďarská komunitná spolupatričnosť. Predpokladá, že obe strany skončia s podobnými výsledkami. Otázka podľa neho je, či by mali silu získať sedem percent, ak by sa Most-Híd s Maďarskou komunitnou spolupatričnosťou spojil do koalície.

Predseda strany Béla Bugár sa pred novinárov podľa hovorkyne Kláry Magdeme postaví, až keď bude sčítaná väčšina výsledkov.

Á. Érsek: Vysoká účasť Mostu-Híd pravdepodobne ublíži



Predpokladaná vysoká účasť v parlamentných voľbách pravdepodobne ublíži výsledku vládneho Mosta-Híd. Zhodujú sa na tom volebný líder Árpád Érsek, ako aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Šéf strany dodal, že bez ohľadu na výsledok bude hneď po volebnej noci volať predsedovi SMK Józsefovi Menyhártovi, "aby rozmýšľali nad tým ako ďalej".

Podľa Érseka predpokladali, že v týchto voľbách bude vysoká účasť. "To nám pravdepodobne ublíži. Tam môže niečo chýbať, ale verím tomu, že sme zmobilizovali ľudí. Uvidíme, ako to dopadne," povedal pred novinármi s tým, že pre výsledok robil všetko, čo mohol. Érsek dodal, že menšiny by mali mať zastúpenie v Národnej rade SR a bola by škoda, ak by tam Most-Híd nebol.

Šéf strany Bugár prichádzal do centrály strany podľa svojich slov "s dobrými dojmami", stále verí v to, že Most-Híd sa dostane do parlamentu. V súvislosti s prípadným nepriaznivým výsledkom spomenul stranu SMK, ktorá podľa neho odmietla volebnú stranu.

Predstavitelia strany a kandidáti sa v sobotu večer zišli v centrále strany v bratislavskom Novom Meste, čas trávia aj v priľahlej reštaurácii. Volebný líder Érsek podľa vlastných slov vybavil cigánsku hudbu.