Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Voliť do VÚC môže približne 1300 obvinených väzňov

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Obvinený, ktorý je oprávnený voliť, môže požiadať príslušnú okrskovú volebnú komisiu, aby mohol hlasovať mimo volebnej miestnosti do prenosnej volebnej schránky v ústave, v ktorom vykonáva väzbu.

Bratislava 20. októbra (TASR) - V nadchádzajúcich novembrových voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) môžu voliť len obvinení, a nie právoplatne odsúdené osoby.

"Jednotlivé ústavy Zboru väzenskej a justičnej stráže v zmysle platných predpisov zabezpečia, aby obvinení vo výkone väzby boli informovaní o konaní volieb do orgánov samosprávnych krajov, ktoré sa uskutočnia 9. novembra tohto roku, a včas písomne poučení o práve voliť vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov. Výkon trestu odňatia slobody predstavuje prekážku vo výkone volebného práva. Písomné poučenie obsahuje informáciu, že voliť je oprávnený obvinený, ktorý má trvalý pobyt v územnom obvode volebného okrsku, v ktorom v čase konania volieb vykonáva väzbu," uviedol pre TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

Obvinený, ktorý je oprávnený voliť, môže požiadať príslušnú okrskovú volebnú komisiu, aby mohol hlasovať mimo volebnej miestnosti do prenosnej volebnej schránky v ústave, v ktorom vykonáva väzbu. Ústav v spolupráci s príslušnou okrskovou volebnou komisiou obvinenému umožní realizovať jeho volebné právo. V roku 2009 sa v čase konania predchádzajúcich volieb do orgánov samosprávnych krajov nachádzalo vo výkone väzby 1613 obvinených, z ktorých boli štyria oprávnení volieb sa zúčastniť, pričom toto svoje právo nevyužil ani jeden z nich.

V polovici tohto týždňa sa vo výkone väzby nachádzalo 1311 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody 8725 odsúdených.