Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Voľby by vyhral Smer-SD, do parlamentu by sa dostala aj Lipšicova Nova

Foto: TASR/Martin Baumann

Oproti januárovému prieskumu agentúry Focus si najviac pohoršil Smer-SD, ktorý pred mesiacom získal 36,9 percenta hlasov.

Bratislava 27. februára (TASR) - Ak by sa parlamentné voľby konali vo februári 2013, so ziskom 34,6 percenta by v nich zvíťazila strana Smer-SD. Vyplýva to zo záverov prieskumu, ktorý uskutočnila agentúra Focus v dňoch 6. až 12. februára na vzorke 1025 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu SR vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia.

Na druhom mieste skončilo KDH so ziskom 10,9 percenta. Prieskum agentúry Focus sa však uskutočnil ešte predtým, ako Radoslav Procházka oznámil odchod z hnutia. Prvú trojku uzatvára OĽaNO (8,9 percenta).

Do parlamentu by sa dostali aj SDKÚ-DS (8,9 percenta), SaS (7,7 percenta), v súčasnosti neparlamentná Nova (5,4 percenta) a Most-Híd (5,1 percenta). Pred bránami zákonodarného zboru by skončila SNS (4,1 percenta), SMK (3,8 percenta) a KSS (tri percentá). Ostatné strany alebo hnutia by nezískali ani dve percentá hlasov.

Oproti januárovému prieskumu agentúry Focus si najviac pohoršil Smer-SD, ktorý pred mesiacom získal 36,9 percenta hlasov. Naopak, najvýraznejší vzostup zaznamenala SaS. Tá v úvode roka získala 6,9 percenta hlasov.

Respondenti odpovedali v prieskume na otázku: "Predstavte si, že by sa parlamentné voľby konali tento víkend a kandidovali by nasledujúce politické strany. Ktorej strane by ste dali svoj hlas?" Z oslovených by 20,3 percenta nešlo voliť a 17,3 percenta odpovedalo "neviem", resp. "nechcem odpovedať".