Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

PRIESKUM: Voľby by v apríli vyhral Smer pred koalíciou PS a Spolu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Preferencie Smeru-SD od marca klesli o 3,4 percenta. Koalícia PS a Spolu-OD si polepšila o 4,3 percenta a ĽSNS získala o 1,3 percenta menej.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Ak by sa parlamentné voľby konali v apríli, s 19 percentami by zvíťazila strana Smer - sociálna demokracia. Na druhom mieste by bola koalícia Progresívne Slovensko (PS) a Spolu - občianska demokracia s 13,4 percenta hlasov a tretia Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) s 10,5 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus na vzorke 1026 respondentov.

Preferencie Smeru-SD od marca klesli o 3,4 percenta. Koalícia PS a Spolu-OD si polepšila o 4,3 percenta a ĽSNS získala o 1,3 percenta menej.

Štvrté miesto má v aprílovom prieskume strana Sloboda a Solidarita (SaS) s 10,1 percenta a piate hnutie Sme rodina s 9,4 percenta. Nasledujú Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) s 9,1 percenta, Slovenská národná strana (SNS) so 7,5 percenta a Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) s 6,8 percenta.

V Národnej rade SR by teda Smer-SD obsadil 33 kresiel, koalícia PS a Spolu-OD 23 kresiel, ĽSNS 18 kresiel, SaS rovnako 18 a hnutie Sme rodina by v parlamente malo 17 poslancov. OĽaNO by obsadilo 16 kresiel, SNS 13 a KDH 12.

Do parlamentu by sa nedostali strany Most-Híd s 4,7 percenta, Strana maďarskej komunity s 3,6 percenta, Strana zelených Slovenska s 1,6 percenta ani ďalšie strany ako Komunistická strana Slovenska, Šanca či Slovenská demokratická a kresťanská únia.