Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

P. Pellegrini: Voľba ústavných sudcov by mala byť tajná

Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini. Foto: TASR - Dano Veselský

Podľa premiéra ide o porušenie koaličnej dohody, ak sa koaličný partner v závažných hlasovaniach spojí s opozíciou.

Revúca 12. februára (TASR) – Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) je presvedčený, že voľba kandidátov na ústavných sudcov by mala byť tajná, a nie je spokojný s tým, že bola vybraná verejná voľba. Povedal to pre TASR po výjazdovom rokovaní vlády v Revúcej.

Ako uviedol v reakcii na odlišné hlasovanie koaličných partnerov, turbulencie aj odlišné názory vníma. Podľa neho ide o porušenie koaličnej dohody, ak sa koaličný partner v závažných hlasovaniach spojí s opozíciou. Naznačil to s tým, že viac ako forma ho zaujíma samotný výsledok hlasovania o kandidátoch na sudcov Ústavného súdu SR. "Pevne verím, že nedôjde k nejakému narušeniu koaličnej zmluvy. Myslím si, že pre Slovensko nie je dobré, aby došlo k rozpadu koalície, aby vláda, ktorá má pred sebou ešte plány a veľa úloh, ktorými chce zlepšovať život na Slovensku, prestala mať podporu v parlamente. To by som si neželal," uviedol. Ako dodal, veľa ukážu výsledky hlasovania.

Podľa Pellegriniho je tajná voľba o slobodnom rozhodnutí a prostredníctvom neho sa znižuje možné riziko prenasledovania. Nie je spokojný s tým, že poslanci NR SR schválili verejné hlasovanie, a nepovažuje to ani za správne rozhodnutie. "Ja sám som bol poslancom a myslím si, že ako poslanec mám právo vyjadriť svoj názor, keď ide o personálne otázky, tak, aby dotyčný nevedel, ako som o ňom hlasoval, pretože nechcem, aby vedel, ako som o ňom hlasoval - aby sa mi za to v budúcnosti nemohol pomstiť. Mali by sme sa vrátiť k tomu, čo je normálne a bolo normálne aj v minulosti, že voľby takéhoto typu sú vždy tajné. Ale rešpektujem, že sa takto poslanci vo svojom hlasovaní rozhodli," vysvetlil.

Odstúpenie predsedu strany Smer-SD Roberta Fica z kandidatúry na post predsedu ústavného súdu podľa vlastných slov chápe. "Z tej voľby sa spravil hon na čarodejnice, z tej voľby sa spravilo niečo, čo by nikdy v demokratickej krajine nemalo takto fungovať - a to, že politická strana, ktorá chce vyjadriť nejaký názor, je okamžite časťou médií a verejnosti atakovaná, že ako je to možné, že vôbec by sa zamýšľala podporiť niektorého kandidáta. Nakoniec je obrovský politický alebo mediálny tlak, že či má nejaký kandidát právo alebo nemá právo zúčastniť sa na voľbách," povedal Pellegrini. Pripomenul, že z Ústavy SR vyplýva, že ak niekto splní podmienky, je mu umožnené zúčastniť sa na voľbe. "Tá by mala prebiehať štandardne, bez toho, aby na ňu vplývali či už médiá, alebo dokonca verejný prieskum," uzavrel.

Národná rada SR nezvolila kandidátov na ústavných sudcov. Na voľbe bolo prítomných 132 poslancov, 13 hlasovací lístok neodovzdali. Zo 119 odovzdaných lístkov bolo 53 neplatných a 66 platných. Vo štvrtok (14. 2.) o 11.00 h budú poslanci voliť opäť.