Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Vo viac ako 120 mestách dnes odštartuje zbierka Biela pastelka

Foto: TASR/Ján Siman

Z výnosu akcie s názvom Biela pastelka budú následne financované aktivity, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Vo viac ako 120 mestách Slovenska dnes vyrazia do ulíc dobrovoľníci, ktorí budú zbierať finančné príspevky na pomoc ľuďom so zrakovým postihnutím. Z výnosu akcie s názvom Biela pastelka budú následne financované aktivity, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života.

"Ambulantnou i terénnou formou získavajú nevidiaci zručnosti nevyhnutné pre každodenný život. Učia sa chodiť s bielou palicou, čítať a písať Braillovo písmo, ale aj variť, upratovať či pracovať na špeciálne upravenom počítači tak, aby nepotrebovali pomoc iných. Aj vďaka zbierke Biela pastelka môže Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) svoje služby poskytovať bezplatne," povedala o význame podujatia Ivana Potočňáková, riaditeľka ÚNSS, ktorá akciu organizuje.

Podujatie je možné podporiť osobným príspevkom, a to kúpou spinky v tvare bielej pastelky. Sumu jedno euro dostane organizácia aj za každú SMS zaslanú na číslo 820 do konca tohto roka. Prispieť je možné aj vložením peňazí na účet verejnej zbierky.

Akcia Biela pastelka sa dnes uskutoční na Slovensku po jedenásty raz. V priebehu predchádzajúcich desiatich rokov sa už podarilo vyzbierať takmer 700.000 eur, pričom každý rok bola získaná suma o niečo vyššia. Napríklad kým v roku 2002 ľudia prispeli čiastkou necelých 30.000 eur, vlani to už bolo takmer 94.000 eur.