Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Vydanie Antonina V. do Talianska bude vyšetrovať prokurátor

Taliansky podnikateľ Antonino V., archívna snímka. Foto: TASR - František Iván

V Taliansku je Antonino V. trestne stíhaný za drogovú činnosť a súd v Benátkach na neho vydal európsky zatýkací rozkaz.

Košice 20. apríla (TASR) – V prípade európskeho zatýkacieho rozkazu na talianskeho podnikateľa Antonina V. bude po piatkovom rozhodnutí Krajského súdu v Košiciach o jeho vzatí do vydávajúcej väzby prebiehať predbežné vyšetrovanie prokurátora. "V rámci neho sa budú vykonávať úkony rozhodujúce pre to, či bude osoba vydaná," uviedol pre TASR hovorca košickej krajskej prokuratúry Milan Filičko.

Prokurátor vykoná výsluch, v rámci ktorého bude zisťovať aj to, či obvinený s vydaním do Talianska súhlasí. "Ak by tomu tak bolo, bude o vydaní rozhodovať prokurátor. Ak obvinený s vydaním súhlasiť nebude, budeme súdu predkladať návrh na vykonanie európskeho zatýkacieho rozkazu spolu s ďalšími potrebnými dokumentmi. O tom, či je vydanie prípustné, by rozhodoval Krajský súd," konštatoval Filičko.

"Nakoľko je Talianska republika členským štátom Európskej únie, nepostupuje sa v zmysle žiadosti o vydanie, ale na základe rámcového rozhodnutia Rady z 13. júna 2002 o európskom zatýkacom rozkaze a postupoch odovzdávania osôb medzi členskými štátmi EÚ, ktoré bolo v Slovenskej republike transponované príslušným zákonom o európskom zatýkacom rozkaze v znení neskorších predpisov. Na podklade uvedeného sa koná na základe európskeho zatýkacieho rozkazu, ktorý vydá príslušný justičný orgán Talianska a v SR je na konanie príslušná krajská prokuratúra, v ktorej obvode bola vyžiadaná osoba zadržaná (v tomto prípade je to Krajská prokuratúra Košice). Ministerstvo spravodlivosti SR tak poskytuje v celom tomto konaní iba súčinnosť, ale nemá rozhodovaciu právomoc," objasnila v piatok pre TASR hovorkyňa rezortu spravodlivosti Zuzana Drobová.

V Taliansku je Antonino V. trestne stíhaný za drogovú činnosť a súd v Benátkach na neho vydal európsky zatýkací rozkaz. Proti rozhodnutiu o vydávacej väzbe taliansky podnikateľ žijúci na východnom Slovensku sťažnosť nepodal. Podľa vyjadrenia jeho právneho zástupcu Jaroslava Hamzu s vydaním do Talianska súhlasí. Voči piatkovému rozhodnutiu súdu o vydávacej väzbe sa vzdal práva sťažnosti.


Antonina V. zadržala slovenská polícia 13. marca, dosiaľ bol v tzv. predbežnej väzbe. V krajine pôvodu je stíhaný za trestné činy nezákonného obchodovania s narkotikami a psychotropnými látkami a za účasť na trestnom zoskupení za účelom nezákonného obchodovania s drogami. Podľa obvinenia sa spolčil s inými osobami za účelom nepretržitého páchania trestnej činnosti spočívajúcej v dovoze veľkého množstva kokaínu z Južnej Ameriky. Európsky zatýkací rozkaz bol rozšírený o ďalší skutok spočívajúci v páchaní trestného činu legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

O aktivitách a kontaktoch talianskeho podnikateľa na Slovensku písal okrem iného pred svojou násilnou smrťou investigatívny novinár Ján Kuciak.