Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Vo štvrtok majú spustiť núdzové prístrešie v bratislavských Vajnoroch

Na snímke migranti na Regrútskej ulici v Bratislave 11. októbra 2023. Foto: TASR Jaroslav Novák

Rezort deklaruje, že jeho primárnou úlohou v riešení tranzitnej migrácie je zadržiavanie a zabezpečenie vybavovania tranzitujúcich osôb cudzineckou políciou.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR v súvislosti s prechodom tranzitujúcich osôb cez naše územie poskytuje v najexponovanejších okresoch samosprávam pomoc pri zabezpečovaní stanov, ohrievačov či prikrývok. Reaguje tak aj na zhoršujúce sa klimatické podmienky. TASR o tom informovali z tlačového odboru MV. Rezort na svojich pozemkoch v bratislavských Vajnoroch mimo obývaného územia buduje dočasné núdzové prístrešie pre niekoľko desiatok tranzitujúcich osôb, prioritne pre zraniteľné skupiny, ako sú matky s deťmi či staršie osoby. Do prevádzky ho spustia vo štvrtok (19. 10.).

MV chce primárne zabezpečiť najzraniteľnejšie skupiny, ktorými sú matky s deťmi. Ich podiel medziročne stúpol dvojnásobne, z ôsmich percent na 16,31 percenta. V rámci núdzového prístrešia vo Vajnoroch zabezpečí MV núdzové prenocovanie a v spolupráci s neziskovými organizáciami zabezpečí jedno teplé jedlo denne a základné zdravotné ošetrenie.

Rezort deklaruje, že jeho primárnou úlohou v riešení tranzitnej migrácie je zadržiavanie a zabezpečenie vybavovania tranzitujúcich osôb cudzineckou políciou. Takýmto zberným miestom je zriadenie migračného úradu v Opatovskej Novej Vsi. "Prítomným neziskovým organizáciám tu bol tiež poskytnutý vykurovaný priestor pre výkon ich činnosti," uviedli z tlačového odboru.

Na hraničných priechodoch Komárno, Štúrovo a Šahy sú pre potreby zabezpečovania úkonov cudzineckou políciou postavené vykurované stany. V súvislosti s mimoriadnym náporom tranzitnej migrácie je v súčasnosti vyhlásená mimoriadna situácia v dvoch okresoch - Veľký Krtíš a Bratislava. To podľa MV umožňuje štátu poskytnúť samosprávam väčšiu podporu v reakcii na tento zvýšený tlak. Preplácať bude možné jedno teplé jedlo denne, zabezpečenie mobilných toaliet či dezinfekciu priestorov.

Mestu Banská Bystrica poskytol rezort dva stany a ohrievače, prikrývky a núdzové postele. Pre potreby zraniteľných osôb mesto vyčlenilo priestor vo vnútri budovy vedľa postavených stanov.

V Nitre bolo v rámci vysunutia vybavovania tranzitujúcich osôb cudzineckou políciou vybudované núdzové prístrešie pre približne 100 osôb. Prístrešie je mimo centra mesta, v priestore hasičskej stanice.

Medzimesačne eviduje MV pokles zadržaní tranzitujúcich osôb. V júli sa ich počet pohyboval na úrovni 6034 osôb, v auguste 9089 osôb, v septembri 13.381 osôb, k 15. októbru bol celkový počet zadržaní 4162 osôb.